Топола – Опленац је протеклог викенда био најпосећенија породична дестинација у Србији. Шести Дечји фестивал извео је у природу малишане из свих крајева Србије и на два дана их одвојио од екрана, видео игрица и мобилних телефона. Њено краљевско височанство принцеза Љубица Карађорђевић истакла је да је ова манифестација првобитно осмишљена као локални догађај намењен деци, али је током година прерастао у породични дан у природи:

Фото: ТопПрес

„Када смо основали Фестивал пре шест година, желели смо да деци приуштимо један дан у прелепој природи док усвајају нове вештине. Од тада до данас Дечји фестивал Опленац је прерастао у дан за породицу током ког малишани уче кроз игру, развијају своје менталне и физичке способности, и усвајају квалитетне животне вредности, како би кући отишли инспирисани жељом да наставе да се баве неком од активности које су испробали на Опленцу. Тако желимо да их подстакнемо да чешће бораве у природи, да се више крећу и да увек истражују нова интересовања.”

Фото: ТопПрес

Шести по реду Дечји фестивал Опленац одржан је 16. и 17. 9. на Опленцу иза цркве Светог Ђорђа у организацији фондације “Корени” која је под покровитељством Њихових краљевских височанстава принца Михаила и принцезе Љубице. Фестивал су свечано отворили представници хора “Цар Душан” из Штрпца подизањем заставе у Карађорђевом конаку у Тополи, а њихова интерпретација песме “Црвен цвете” у оквиру свечане приредбе дао је нарочито емотивну ноту целом догађају.

Фото: ТопПрес

Под слоганом Фестивала „У здравој средини расту здрава деца” на Опленцу је малишанима било доступно више од 65 различитих активности на отвореном које стимулишу развој менталних и физичких вештина. Најпопуларнији су као и претходних година били јахање, стреличарство и сензорна шума намењена малој деци и деци са развојним потешкоћама.

Фото: ТопПрес

Гужва је била и на штанду Зоо врта Палић где су деца могла да се упознају са егзотичним животињама, али и на креативним радионицама где су деца цртала, читала, писала и учила калиграфију. Научни експерименти, витешко борење и радионица заборављених игара употпунили су програм, док је највише осмеха изазвала трка беба које су бодриле деци омиљене ВодаВода водица маскоте. Учешће у фестивалу, поред осталих, узели су и Природњачки центар Србије, Менса Србије, НТЦ програм учења, хор “Исон” и многи други.

Фото: ТопПрес

Најмлађи посетиоци су се и ове године задржали на штанду Моје кравице где су могли да развијају своје креативне вештине, окушају се у игри памћења и пробају Моја Кравица Д3 млеко, производ који је посебно обогаћен витамином Д3 како би подржао раст и развој деце.

„Велико нам је задовољство што смо имали прилику да подржимо Дечији фестивал на Опленцу, догађај који доноси радост и осмех нашим најмлађим суграђанима. Компанија Имлек традиционално пружа подршку манифестацијама у оквиру које деца имају прилику да искажу свој таленат кроз уметност, културу и спорт, а наши производи идеалан су савезник на том путу. Изузетно смо срећни што смо имали прилику да стварамо најлепше успомене са свим посетиоцима Дечијег фестивала на Опленцу“, изјавио је Јован Бугарчић, директор маркетинга компаније Имлек.

Фото: ТопПрес

Међу посетиоцима фестивала нашле су се и значајне личности попут Арноа Гујона, Бориса Малагурског, др Ранка Рајовића, Јоце Адамова, Николе Шкорића, и других.

 

Више од 17.000 посетилаца је провело забаван и испуњен дан на Опленцу, а преко 400 волонтера се постарало да деца нешто и науче док се добро проводе. Координатор волонтера на Фестивалу, Ђорђе Гојковић (иначе изванредан беседник и млади правник), на ту тему изјавио је: „Поносан сам на то што Фестивал, већ шесту годину заредом, у организационом аспекту, у великој мери почива и на заслугама волонтера.”

Фото: ТопПрес

Улаз је био бесплатан као и скоро све активности на Фестивалу, а све донације прикупљене на Фестивалу биће усмерене ка изградњи игралишта за децу у Тополи.

ТопПрес

Фото: Ненад Јаковљевић
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес