Преко 350 хектара под воћем биће у систему наводњавања, радови су у пуном јеку а надлежни обећавају и санацију оштећеног локалног пута

Преко 350 хектара под воћем биће у систему наводњавања, радови су у пуном јеку а надлежни обећавају и санацију оштећеног локалног пута

Топола – Савремени начин узгоја воћа захтева адекватно наводњавање воћњака и управо због тога општина Топола је пре две године ушла у пројекат који има за циљ наводњавање преко 350 хектара под воћарским културама у три села ове општине. Челници локалне самоуправе обишли су данас радове који се изводе у кориту реке Јасенице и према њиховим речима, за сада се све одвија по плану и без већих потешкоћа.

Фото: ТопПрес

„Тренутно су радови на половини прве фазе, која подразумева да се овде заврши комплетни водозахват и цевовод примарни као и два резервоара на брду изнад. Рок за завршетак је август следеће године. Овакви пројекти су будућност, овде треба да се узима до 118 литара воде у секунди, а општина Топола у свом градском систему за наводњавање троши до 50 литара у секунди, то је скоро три пута већи капацитет него што га ми имамо сада. Почетна фаза је 380 хектара али у фази два када се буде радио секундарни вод имаћемо показатељ колико ће воде трошити свака парцела и одредиће се цена која ће моћи да издржава овај систем јер мора бити економски одрживо. Приноси у воћњацима биће бар за 50 одсто већи, систем мора да се шири и даље и да наводњава и до 1.000 хектара. Такође смо данас заједно и сагледали штете које су причињене на локалним, макадамским и асфалтним путевима и покушаћемо да заједно са извођачима  и инвеститорима нађемо модус како то да регулишемо“, изјавио је за ТопПрес већник за пољопривреду у новом сазиву општине Топола Драган Јовановић.

Драган Јовановић, већник за инфраструктуру, фото: ТопПрес

Радове на овом пројекту изводи конзорцијум извођача, Хидро Тан из Смедеревске Паланке и Водопривредно предузеће из Пожаревца. Према речима координатора радова, за сада све добро функционише и сви проблеми се решавају у сарадњи са надзорним органима и инвеститором као и са локалном заједницом.

„Радови добро напредују, тренутно се изводе радови на изради регулационе грађевине и треба да започну радови на изради црпне станице. Читав систем се састоји од цевовода којим се вода од водозахвата транспортује до базена 1 и од базена 1 до базена 2, и то је део примарне мреже која је сада предмет пројекта док ће се касније  радити секундарна мрежа која ће служити за наводњавање“, рекао је Славиша Млађеновић дипломирани грађевински инжињер, координатор радова на изградњи система за наводњавање у Винчи.

Славиша Млађеновић, координатор радова у Винчи, фото: ТопПрес

Колико је овај пројекат значајан за воћаре најбоље потврђује председник МЗ Винча Дејан Станковић, који се воћарством бави дуги низ година.

„Воћњаци који су у близини Јасенице, људи су вукли воду и сналазили се, неки су бушили бунаре довозили цистернама воду тако да ће ово свакако бити исплативо и значиће доста, нарочито воћарима у Винчи.  Са овим системом ће се наводњавати око 350 хектара са тендецијом да се прошири ако људи буду заинтересовани. Ово је већ сада велико градилиште, ради се доста и већ је доста урађено и до следеће године треба да се заврши прва фаза то су црпна станица, прва и друга акомулација воде и комплетан примарни вод“, казао је Дејан Станковић.

Дејан Станковић, председник МЗ Винча, фото: ТопПрес

Овдашњи мештани исказали су незадовољство због оштећеног локалног пута, јер тешке машине свакодневно пролазе поред њихових кућа. Током данашњег обиласка радова, челници локалне самоуправе најавили су и санирање оштећених путних праваца.

„Ситуација на градилишту је одлична радови се изводе несметано чули смо од мештана да су извођачи коректни према њима и извођачи су задовољни како све овде функционише тако да ту нема никаквих проблема. Међутим, имамо одређена оштећења на путном правцу на локалним путевима и у договору са извођачима и инвеститором биће договорена и санација тих оштећења, ипак је ово градилиште и на првом месту је заштита имовине општине Топола тако што ћемо сачинити записнике и у сарадњи са инвеститором и извођачима ћемо та оштећења и отклонити“, истакао је  Игор Петровић председник општине Топола.

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

Рок за завршетак радова прве фазе је август 2022. године а вредност радова у првој фази је око милион евра.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI