Преко 500 хектара под воћем и виновом лозом оштећено у Тополи, степен оштећења и до 50 одсто

Преко 500 хектара под воћем и виновом лозом оштећено у Тополи, степен оштећења и до 50 одсто

Топола – Иако је територија општине Топола покривена аутоматским противградним станицама и противградних ракета има довољно, скоро сваког пролећа ову општину погоди елементарна непогода – град, а штете на воћњацима и осталим пољопривредним културама бележе се и до 50 одсто. Тако је било и прошле седмице, када је у среду у неколико села град обрао део овогодишње летине.

„Радарски центар Букуља је дејствовао, испаљено је за кратак временски период преко 100 ракета само над територијом Тополе али то на жалост није било довољно.  Јак град падао је у Винчи Божурњи, Шумама. Наша локална комисија је обишла засаде и утврдила да је штета начињена на 480 хектара под воћем и под виновом лозом на 56 хектара. Степен штете се креће од 20 до 50 одсто што се тиче воћа и 20 до 30 одсто на виновој лози, углавном су то већа оштећења на младим засадима. На воћу је губитак на квалитету али немамо губитак на квантитету“, изјавио је за ТопПрес први човек општине Топола Игор Петровић.

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

Он  је апеловао на пољопривреднике да осигурају своје засаде и да на тај начин остваре повраћај од 80 одсто.

„Пољопривредници знају да нема 100 одсто заштите када је град у питању, али ако осигурају своје засаде имаће повраћај од државе 70 одсто, и од локалне самоуправе 10 одсто, тако да имају могућност од 80 одсто повраћаја. Такође, да размишљају и о противградним мрежама, нарочито у селима која су често захваћена градом“, наглашава Петровић.

Подсећамо, градоносни облаци причинили су штете на воћу и виновој лози у селима Бор, Шаторња, Винча, Пласковац, Шуме.

ТопПрес

 

KOMENTARI