Више од половине учесника истраживања о поштовању Закона о безбедности саобраћаја признало је да је у претходних годину дана починило бар неки саобраћајни прекршај, а најчешће је то било прекорачење брзине, показали су резултати истраживања које је данас представио сајт Poloviniautomobili.com.

Од 18.118 возача који су учествовали у анонимној анкети, 26 одсто њих је навело да је било заустављено због почињеног прекршаја.

Половина анкетираних признала је да током вожње користи мобилни телефон, 12 одсто анкетираних потврдило је да је возило под дејством алкохола, док је 11 одсто рекло да је прошло кроз црвено светло.

Иако је дошло до пооштравања казни за саобраћајне прекршаје, 64 одсто испитаника каже да вози исто као и раније, док је њих 34 одсто изјавило да сада ређе прави прекршаје.

Возачи, показало је истраживање, возе пажљивије тамо где знају да су постављене камере, што је навело 65 одсто испитаних.

Чак 30 одсто испитаника платило је бар једну казну у протеклих годину дана, а од њих је 46 одсто рекло да није променило своје понашање у саобраћају после плаћања казне.

Трећина испитаника навела је да је покушала да избегне плаћање казне након што их је зауставила полиција, а од оних који су то и успели, 40 одсто избегло је плаћање кроз разговор, док је 28 одсто дало мито.

Више од половине оних који су навели да су дали мито истакло је да су то сами предложили, а у око 37 одсто случајева рекли су да су полицајци затражили мито, наводи се у истраживању.

Најчешћи износ мита који су дали у Србији је између 1.000 и 3.000 динара, а како наводе возачи, мито се даје јер је то мање новца него за плаћање казни, како би се избегло привремено одузимање возачке дозволе и избегли казнени поени.

Према истраживању, више од половине испитаних који су рекли да су дали мито осетило је олакшање јер нису кажњени, а свега око пет одсто њих гризла је савест јер су прекршили закон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг