Агенција за спречавање корупције поднела је Прекршајном суду у Београду захтеве за покретање прекршајних поступака против седам политичких странака и коалиција које су ове године учестовале у изборној кампањи за избор народних посланика, а нису јој доставиле извештаје о трошковима изборне кампање у прописаном року.

Прекршајне пријаве су поднете против Странке демократске акције Санџака, за изборну листу СДА Санџака – др Сулејман Угљанин, Странке правде и помирења Нови Пазар – за изборну листу коалиције: Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења -Демократска партија Македонаца.

Поднете су и проитв Нове странке – за изборну листу коалиције: Нек маске падну-Зелена странка-Нова странка, Нова Србија – за изборну листу коалиције: Народни блок -Велимир Илић-генерал Момир Стојановић, Групе грађана “Доста је било-Саша Радуловић“, за изборну листу “Суверенисти“, Групе грађана “ Покрет Левијатан-Живим за Србију“ (Павле Бихали), за изборну листу под истим називом и Групе грађана “1 од 5 милиона“ (Стефан Павловић), за изборну листу под истим називом.

Агенција у саопштењу наводи да су ове странке и коалиције пропустиле да јој доставе извештај о трошковима изборне кампање у електронској или штампаној форми, у прописаном року од 30 дана од дана објављивања коначних резултата избора, који је истекао 5. августа.

На тај начин су прекршили одредбе Закона о финансирању политичких активности, наводи се у саопштењу.

Агенција такође, примењује и члан 42. Закона о финансирању политичких активности, који , како наводи, предвиђа да уколико политичка странка или одговорно лице у политичком субјекту буду кажњени за прекршај, политички субјекат губи право на добијање средстава из јавних извора намењених редовном финансирању политичког субјекта, у износу сразмерно изреченој казни.

ТопПрес/ Извор: Танјуг