Бивши председник Србије Милан Милутиновић преминуо је у 81. години, објавио је на свом Инстаграм профилу председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић. Милан Милутиновић био је председник Србије од 1997. до 2002. године.

Пре тога, био је републички секретар за просвету и науку Србије од 1977. до 1982. године, амбасадор Југославије у Грчкој од 1989. до 1995. и савезни министар иностраних послова од 1995 до 1997. године.

Након истека председничког мандата, у децембру 2002, предао се Хашком трибуналу, где је био оптужен за ратне злочине у току сукоба на Косову и Метохији. 26. фебруара 2009. ослобођен је и проглашен невиним по свим тачкама оптужбе.

Рођен је у Београду 1942. године, где је завршио и основну школу и гимназију, а дипломирао је 1965. године на Правном факултету у Београду.

Од 1969. до 1971. био је члан председништва Социјалистичке омладине Југославије.

Милутиновић је био члан друштвено-политичког већа Савезне скупштине од 1969. до 1974. и члан спољнополитичког одбора.

Истовремено је био председник Општинског комитета Савеза комуниста Врачара и члан Градског комитета СК Београда.

Од 1974. до 1977. био је Секретар за идеологију Градског комитета Савеза комуниста у Београду.

Саучешћа председника Вучића и Ивице Дачића

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је изразе искреног саучешћа породици и пријатељима Милана Милутиновића, саопштило је Министарство спољних послова.

„Данас нас је напустио некадашњи председник Републике Србије и министар спољних послова Милан Милутиновић. Обављао је најзначајније функције у најтежем периоду у историји Србије. Изражавам најдубље саучешће његовој породици и пријатељима. О датуму комеморације и сахране јавност ће бити накнадно обавештена“, наводи се у саучешћу.

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти Милана Милутиновића.

“Са тугом сам примио вест о смрти Милана Милутиновића, човека који је предано, озбиљно и са великом посвећеношћу обављао неке од најодговорнијих дужности у тешким историјским временима и искушењима за нашу земљу и народ. Као сведок и директни учесник преломних догађаја у којима се одлучивало о судбини и будућности Србије, Милан Милутиновић је достојанствено и доследно бранио државне интересе и начела међународног права и правде, упркос притисцима без преседана у новијој историји“, наводи се у телеграму саучешћа.

Истиче се и да је Милутиновић подједнако часно и снажно бранио Србију од неправедних оптужби пред хашким тужиоцима, имајући у виду једино интересе и добробит земље и народа.

“Народ ће га памтити као патриоту, који је живео за то да се Србија поново уздигне на место које јој припада, храбро и непоколебљиво загледана у будућност“, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.

ТопПрес/ Извор: РТС