Милан Миња Субота преминуо је у 82. години после борбе са тешком болешћу с којом се дуже време борио.

Српски композитор је пре шест дана хитно превезе на пулмологију због болести, где је изгубио битку са опаком болешћу.

Миња је био водитељ чувене емисије „Музички тобоган“, емисије која је обележила  детињства многих од нас. Такође, он обележио успешне деценије тадашње Телевизије Београд. Био је инжењер електротехнике, успешан музичар, певач, композитор, кантаутор, сценариста и творац многобројних емисија на радију и телевизији.

Много је волео децу. Стварајући и компонујући за најмлађе остао је дете у души.

Миња Субота је био српски композитор, забављач, музичар, фотограф и дипломирани инжењер електротехнике. Дуго је радио као водитељ и аутор дечије ТВ серије „Музички тобоган“.

Радио је као аутор и водитељ и на другим успешним серијама као што су: „Од главе до пете“; „Игре без граница“; „Жељотека“; „Све играчке света“; „Музички балон“; „Недељно поподне“; „Звездана журка”; „Дете је човек важан“.

Компоновао је многе песме на стихове истакнутих песника као што су: „Разболе се лисица“, „Деца су украс света“, „Ишли смо у Африку“, „Рекао сам брези и тополи“, „Телефонијада“, „Поврћијада“, „Коло“ и тако даље. Његове песме данас су популарне те су саставни део музичког образовања ученика млађег школског узраста.

Миња Субота је био председник Савеза естрадних уметника Југославије и Србије. У музичким удружењима радио је у управним одборима. Често је био саставни део жирија у склопу многобројних музичких дешавања. Бавио се и добротворним радом. Почасни је грађанин града Крушевца са титулом „Витеза од Чарапаније“, а све због преданог рада са децом. „Како смо забављали Тита“ је наслов његове објављене књиге. Његова супруга Бранка Јеремић Субота је умрла 2018. године. Из њиховог брака рођен је син Милош.

ТопПрес/ ГЗС