Чувени дечији песник, прозни и драмски писац Добрица Ерић преминуо је у 82. години после дуге и тешке болести.

Добрица Ерић је рођен 1936. године у селу Доња Црнућа у Горњој Гружи (код Горњег Милановца).
Прву збирку песама објавио 1959. а до данас више од стотину књига. Аутор је више романа, пет књига лирске прозе, 23 збирке песама, пет позоришних драма, више од 40 књига за децу.

Песме су му ушле у читанке, антологије, школске лектире.

Заслужни је уметник града Београда, а дела су му продата у тиражу од милион примерака.
Доста их је преведено на стране језике.

Управни одбор Удружења књижевника Србије га је 30. марта 2012. предложио за дописног члана Српске академије наука и уметности.

Ерић је завршио четири разреда основне сколе у Враћевшници и опробао срећу – како је сам рекао – у многим занатима.

Својим богатим стваралаштвом на својеврстан начин обележава живљење на шумадијском и српском простору. Он је био песник, прозни и драмски писац, лирски здравичар Груже, сликар природе, села, детињства и љубави, писац песама за децу.

Добитник је низа значајних награда и признања: Младо покољење, Горанов венац, Награда Змајевих дечјих игара, Невен, Вукова Награда.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић упутио је телеграм саучешћа породици Ерић у своје лично име и у име општине.

„Са неизмерном тугом и неверицом примио сам вест о смрти једног од наших најпознатијих дечијих писаца, великог Добрице Ерића. Рођени Милановчанин, који је одрастао и живот провео у Београду, остаће упамћен пре свега као пријатељ, дечији песник, драмски и прозни писац који је пленио одмереношћу и достојанством.
Његова књижевна дела и бројна признања оставила су велики траг у култури нашег народа, а његов Горњи Милановац поносан је што је такав један великан рођен и део свог детињства провео у Доњој Црнући, о којој је увек са пуно сете причао и у коју се увек радо враћао”, наводи се у телеграму.

ТопПрес/ ГЗС