Танасије Узуновић, познати позоришни, филмски и телевизијски глумац који је остао упамћен по улози Рајка Малешевића у телевизијској серији „Мој рођак са села“, преминуо је у 81. години.

Танасије Узуновић је рођен у Нишу 1942. године. Глуму студирао на Академији за позориште, филм и телевизију у Београду. Играо на београдским, новосадским и нишким позоришним сценама.

Члан Југословенског драмског позоришта постао је 1967. године. Од 16. јануара 2002. године био је у сталном ангажману у Народном позоришту у Београду. Пензионисан је 25. септембра 2005. године.

Остварио је више запажених улога у ТВ-драмама и фимовима: Кораци кроз маглу, Јад, Девојачки мост, Тренер, Човек кога треба убити, Шта је с тобом Нина?, „Лагер Ниш“, „Атоски вртови“, „Косовски бој“, „Сабирни центар“…

Играо је, поред Винсента Переза у филму „Скандал у римској банци“ ( Стефан Реали).

Тумачио је улоге у бројним ТВ серијама – „Горки плодови“, „Мој рођак са села“, „Мирис кише на Балкану“, „Последња аудијенција“, „Трагом Карађорђа“, „Алекса Шантић“, „Повратак отписаних…

Добитник је више награда, међу којима се посебно издвајају Октобарска и Стеријина награда, Печат Народног позоришта, који се по одлуци управника, додељује поводом посебног доприноса животу и раду Народног позоришта (2021)…

Колеге се опраштају од глумца: Узновић је био посебан, одличан глумац, господин

Позоришни, телевизијски и филмски посленици, као и поштоваоци, почели су се на друштвеним мрежама опраштати од данас преминулог Танасија Узуновића (1942-2023), подсећајући да се радило о значајном глумцу.

Позоришни и телевизијски редитељ Мишко Милојевић је на својој фејсбук страни написао да је Узуновић био „одличан глумац и одиграо (је) сјајне улоге“.

„Но, ја ћу га се пре свега сећати по улози с поцетка његове каријере кад је играо младог Џонија Бојла у драми Шон ОКејсија ‘Јунона и паун’ у режији Боре Драшковића у Југословенском драмском позоришту, уз Љиљану Крстић, Љубишу Јовановића и остале великане златног доба ЈДП-а“, подсетио је Милојевић.

Према његовим речима, Узуновић је „унео у ту представу младалачку енергију и посебан, модеран глумацки израз“.

Сценариста Димитрије Војнов је на свом фејсбуку написао да је „било задовољство упознати га и радити с њим“. Узуновић је играо у филму „Мали Будо“ (2014), чији је Војнов био косценариста.

„Драги Тасо, био си ми пријатељ и саборац, барон Бах у ‘Маски’, доктор у ‘Неко ме ипак чека’, Тадија у ‘Зверињаку’. Хвала ти за све незаборавне улоге и искуство које сам уз тебе стицао“, написао је редитељ Радио-телевизије Србије Марко Новаковић.

Сценограф и професор Факултета савремених уметности Стеван Алексић је написао да је Узуновић био „велики глумац, мултиталентовани уметник, јединствени господин“.

„Каква моћна појава, какав поглед, какво држање, какав глас, какве роле за памћење. Таса је био наш Чарлтон Хестон. Дубок наклон“, навео је Алексић.

Гојковић: Узуновић је био велики уметник

Министарка културе Маја Гојковић упутила је данас телеграм саучешћа поводом смрти глумца Танасија Узуновића (1942-2023) у коме је оценила да је био велики уметник.

Гојковић је рекла да је Узуновић „оставио упечатљив печат у домаћој кинематографији и кроз бројне запажене улоге и као узор, ментор и колега плејади глумаца“.

„Памтићемо га по изузетним позоришним, филмским и телевизијским улогама, као и невероватној енергији којом је пленио“, поручила је Гојковић породици Узиновића, његовим пријатељима и колегама.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг