Данас, у 63. години живота, после краће и тешке болести, преминуо је глумац Жарко Лаушевић.

О датуму и месту сахране јавност ће бити благовремено обавештена.

Каријера Жарка Лаушевића била је каријера коју би свако пожелео. Било да је играо главну улогу или епизоду, Лаушевићеви ликови редовно су улазили у антологије најбољих глумачких остварења. Већ 1982, са 22 године, добио је прву филмску улогу и од тада је сваке сезоне имао неку филмску, телевизијску или позоришну премијеру.

Рођен је 19. јануара 1960. године на Цетињу. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду, а био је члан Југословенског драмског позоришта.

Улогом у филму Прогон дебитовао је на филму 1982. године. Исте године остварио је значајне улоге у филмовима Савамала и Директан пренос. Велику славу доживео је са једном од главних улога у ТВ серији Сиви дом(1984).

Играо је улоге у више од двадесет филмова и телевизијских серија, међу којима су: Шмекер (1985), Свечана обавеза (ТВ) (1986), Догодило се на данашњи дан (1987), Официр с ружом (1987), Браћа по матери (1988), Бој на Косову (1989), Оригинал фалсификата (1991), Боље од бекства (1993), Кажи зашто ме остави (1993), Нож (1999).

После више од деценије паузе враћа се на велико платно улогом иконописца Саве у филму Тајна нечисте крви (2012). Након тога, ниже улоге у филмовима Смрдљива бајка (2015) и Сенке над Балканом (2017) где тумачи принца Ђорђа Карађорђевића.

ТВ публици представио се 2018. године маестралном улогом Аћима Катића и серији Корени. Играо је и у Државном службенику (2019-2020), Име народа (2020), Александар од Југославије (2021), Калкански кругови (2021), Време зла (2021), Лето кад сам научила да летим и Хероји (2022) и Хероји Халијарда где тумачи Косту Јовића (2023).

Добитник је бројних награда почев од Златне арена у Пули за најбољу мушку улогу у филму Официр с ружом, 1987. године, „Цара Константина“ у Нишу исте године, као и награда Град театар и „Зоран Радмиловић“ за улогу Кањоша Мацедоновића (1989), власник је Гранд-при Наиса (2016) и Златне антене (2019).

Живот као на филму

Жарко Лаушевић у својој књизи као почетак трагичних догађаја који су га снашли маркирао извођење представе Свети Сава у Југословенском драмском позоришту 31. маја 1990. године. Било је то гостовање Народног позоришта из Зенице са представом по тексту Синише Ковачевића, у режији Владимира Миличина.

Лаушевић је тад био у зениту популарности и у представи је играо насловну улогу, за коју је добио Стеријину награду 1990. у Новом Саду, али и многе друге. После тога Лаушевићев живот постао је пакао. Припадници Српског омладинског блока и Српске светосавске странке који су прекинули представу, почели су да прогањају Лаушевића, прекидали су му представе, чекали га испред стана, претили смрћу њему и његовој породици.

Прекретница у његовом животу је 31. јул 1993. године.

Жарко и његов пет година старији брат Бранимир, звани Мили, нападнути су од групе људи у близини једног подгоричког локала. Том приликом је Жарко из свог пиштоља усмртио две особе, а тешко ранио једну.

Осуђен је на 13 година затвора због двоструког убиства. Пресуда је, након жалби, потврђена 1994. године. Казну је издржавао у Спужу и Пожаревцу. Након укидања пресуде од стране Савезног суда, по поновном претресу фебруара 1998. године, изречена му је казна од четири године затвора због двоструког убиства у прекорачењу нужне одбране. Будући да је у том тренутку већ издржао 4,5 године, пуштен је на слободу. По изласку из затвора напустио је земљу и отишао у Њујорк.

Међутим, Врховни суд Црне Горе је, по жалби тужиоца 30. марта 2001. године, ту одлуку о казни преиначио и изрекао казну од 13 година затвора. Дана 3. јула 2009. године, саопштено је да је Лаушевић ухапшен у Сједињеним Америчким Државама због боравка у САД без визе и да се разматра његова екстрадиција Србији по међународној потерници која је расписана 2002. године на захтев Трећег општинског суда у Београду. Суд у Њујорку донео је ипак одлуку о укидању притвора Лаушевићу.

Сегменте из живота, Лаушевић је преточио у књигу Година прође дан никад која је објављена 2011. Другу књигу Све прође па и доживотна посветио је свом животу у затвору, а 2022. објавио је и трећу књигу Падре идиоте.

Лаушевић је помилован 29. децембра 2011. године, а српски пасош уручен му је 1. фебруара 2012.

О његовом животу направљен је филм Лауш по идеји, сценарију и у режији Бранке Бешевић Гајић, чија је премијера одржана у фебруару 2014. године, а телевизијска публика ових дана прати серију Пад која је инспирисана животом Жарка Лаушевића.

Вучић: Лаушевић оставио импресиван траг на нашој филмској и позоришној сцени

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас саучешће поводом смрти истакнутог уметника Жарка Лаушевића и истакао да је његов јединствени таленат оставио импресиван траг на нашој филмској и позоришној сцени.

„Са тугом сам примио вест о смрти Жарка Лаушевића, уметника чији је јединствени таленат и страст према глуми оставио импресиван траг на нашој филмској и позоришној сцени. Са подједнако фасцинантном лакоћом великог глумачког барда, играо је Жарко властелине, кнезове и краљеве, али и људе са сивих маргина друштва, дајући свима аутентичан печат по којем ће остати упамћен“, навео је Вучић.

Приметио је да је Лаушевићу најтежу улогу доделио сам живот и да је тешко бреме судбине Лаушевић преточио у књиге у којима је, као и на сцени, до краја искрене емоције без задршке поделио са публиком.

„Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима, колегама и поштоваоцима његовог дела. Све прође, сећање никада. Нека почива у миру“, наводи се у саучешћу председника Вучића.

Брнабић: Лаушевићеве улоге остаће уписане у историју нашег народа и културе

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутила је данас телеграм саучешћа поводом смрти Жарка Лаушевића.

„Са великом тугом сам примила вест о прераном одласку великог имена савременог домаћег глумишта и кинематографије Жарка Лаушевића“ написала је Брнабић

Она је истакла да „његов раскошни таленат, искуство и харизма, велике глумачке улоге и богата филмска и телевизијска каријера заувек ће остати уписане у историју нашег народа и културе“

„Упркос трагедији која га је обележила и о којој је искрено писао у својим књигама, Жарка ћемо памтити, пре свега, по бројним великим улогама које је маестрално одиграо. У име Владе Републике Србије и у своје лично име изражавам саучешће породици Лаушевић, пријатељима и колегама“, навела је премијерка Брнабић у телеграму саучешћа.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић упутила је саучешће

„Са великом тугом примила сам вест о смрти истакнутог глумца Жарка Лаушевића. Његов одлазак представља велики губитак за нашу кинематографију и читаву културну сцену, а током богате каријере, својим остварењима оставио је неизбрисив траг у позоришту, на филму и телевизији.

Остаће упамћен као један од најталентованијих глумаца на просторима бивше Југославије, који је са лакоћом освајао срца позоришне и филмске публике, што га чини једним од најбољих глумаца на овим просторима свих времена.

У име Министарства културе и лично, упућујем најискреније саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима Жарка Лаушевића.“

Иван Карл: Лаушевићева највећа улога био је његов живот

Иван Карл, директор Филмског центра Србије, рекао је Танјугу да Жарко Лаушевић као и сваки велики глумац не умире јер то не чине ликови којима је издао пасош за вечност на великом платну и малом екрану.

Коментаришући одлазак прослављеног глумца Карл је нагласио да ће се у „тужним данима који следе помињати се филмови, серије, представе и књиге, а његова највећа улога био је управо његов живот“

„У свом животу Лаушевић је достојанствено прошао све успоне и падове, искушења и жанрове које ниједан сценарио не може да постави“ рекао је Карл.

Радош Бајић: Лаушевић је био непоновљив и највећи

Глумац и редитељ Радош Бајић саопштио је данас да је преминули глумац Жарко Лаушевић (1960-2023) био јединствен, велик, непоновљив и највећи.

Бајић је оценио да је „црни дан освануо за нашу културу, кинематографију и филмску уметност“, додавши да мује била част да сарађује са њим и да му буде пријатељ.

„Последњи аплауз упућен њему на премијери нашег филма ‘Хероји Халијарда’, пре нешто више од месец дана, трајао би вечно да га он сам није прекинуо. Све је то велики Лауш заслужио“, навео је Бајић.

Према његовим речима, велику жалост и осећање ненадокнадивог губитка деле сви у његовој продукцији Контраст studios (Contrast).

Ђорђе Бајић: Жарко Лаушевић је био један од најцењенијих глумаца

Писац Ђорђе Бајић оценио је данас поводом одласка Жарка Лаушевића (1960-2023) да је био један од најцењенијих глумаца са ових простора.

„Већ дуго знало да му није добро, посебно у филмским круговима, али сада је то и потврђено на најгори могући начин“, написао је Бајић на својој фејсбук страни.

Бајић је подсетио да је у биоскопима тренутно филм „Хероји Халијарда у ком је Лаушевић одиграо једну од својих последњих улога.

Светислав Гонцић: Лаушевић је био бескрајно шармантан човек

Светислав Буле Гонцић, директор Народног позоришта у Београду, рекао је Танјугу да је Жарко Лаушевић био бескрајно шармантан човек и велики уметник.

Гонцић је напоменуо да је био на класи студија глуме заједно са Лаушевићем на Факултету драмских уметности.

Како каже, делио је класу и са Бранимиром Брстином, Соњом Савић, Зораном Цвијановићем…

„Сви смо знали да ће Лаушевић бити велики уметник још на студијама. Лаушевићев шарм био је неодољив и сви смо били почаствовани што је делио класу са нама. Осећали смо да израста у сјајног глумца“ каже Гонцић.

За њега нема дилеме да је Лаушевићев одлазак велики губитак за наше друштво.

„Недостајаће нам Лаушевић на позоришној сцени и на филмском платну. Несумњиво био је велики уметник, али таквих људи је увек мало у сваком друштву. Недостајаће нам у сваком случају…Његов карактер, духовитост, интелект….“ казао је Гонцић.

Милан Марић: Лаушевић је био диван колега, хвала му за пријатељство

Глумац Милан Марић данас се опростио од свог колеге Жарка Лаушевића (1960-2023) поруком у којој се, између осталог, захвалио што је био диван колега, пун стрпљења, савета и разумевања.

Марић је у својој поруци поводом смрти Лаушевића, саопштеној медијима, признао да му је тешко, да никада није писао овако нешто и да не зна како се то ради.

„Да ли би прво требало да ти се захвалим? Да напишем: ‘Хвала ти што си био такав глумац?’ Морам прво да напишем глумац јер сам те заправо тако упознао. Кроз улоге“, поручио је Марић.

Глумац, који је играо у недавној серији „Пад“, рађеној по мотивима Лаушевићеве аутобиографске књиге „Година прође, дан никад“, упитао се да ли би ипак требало да напише Хвала ти што си био такав колега?“

Марић је додао да „то звучи присније и интимније, а и заиста јесте“.

„А ако бих написао само ‘Жаре, хвала ти’, то би онда значило да се опраштам од тебе и као глумца и као колеге, али и онога што смо изградили ти и ја ван филмског сета. А о томе ми је заправо најтеже да пишем“; навео је Марић.

Марић се Лаушевићу на крају поруке захвалио за поверење, осмехе, време, подршку, лекције, нежност и пријатељство.

„Можда је рођење сваког човека његов највећи успон, све остало је пад“, закључио је глумац.

Додик упутио телеграм саучешћа ЈДП-у и породици Лаушевића

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа угословенском драмском позоришту и породици поводом смрти глумца Жарка Лаушевића и истакао да ће његов таленат и глумачко умеће остати трајна инспирација младим генерацијама глумаца и поклоника филмске уметности.

Додик је нагласио да је Жарко Лаушевић својим улогама у бројним филмовима и серијама дао огроман печат као врсан глумац и оставио неизбрисив траг у југословенском и српском глумишту.

„Са жаљењем сам примио тужну вест о смрти великог глумца Жарка Лаушевића. Његово име заувек ће остати записано међу именима највећих српских глумаца“,навео је Додик у телеграму саучешћа који је упутио у име грађана Републике Српске и у лично име.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТС