Гвозден Оташевић (1951-2024)Гвозден Оташевић (1951-2024)

Чачак – Један од најбољих српских и чачанских новинара Гвозден Оташевић, преминуо је данас у 73. години живота. Овај сјајни хроничар времена, скоро пола века неуморно и на само њему својствен начин бележио је дешавања у региону као и у овом делу земље.
Оташевић је радио као дописник „Политике експрес”, а затим дневног листа „Политика”, обрађивао је најсложеније теме и умео да се и те како бави људским судбинама и животима.

Оташевић је пензионисан пре пет година, а истог дана добио је нови задатак и до судњег дана био је један од уредника Гласа западне Србије и агенције РИНА.

Нема сумње да је умногоме помогао трасирању развојног пута једне од највећих продукција и агенција у унутрашњости Србије.
Остаће упамћен као изузетно храбар новинар, који је у најтежим данима извештавао са Косова, и који је забележио бројна сведочења напаћеног српског народа са ратишта широм бивше Југославије.

Треба поменути да је својевремено пратио Светско првенство у Шпанији и једини је новинар из овог дела земље који је имао такву част.
Гвозден Оташевић је рођен 10. новембра 1951. године у Чачку. Основну школу је завршио у Љубићу, Гимназију у Чачку, факултет Политичких наука у Београду. После одслужења војног рока у Врању, запослио се као новинар у НИП-у „Политика” септембра 1977. године.
Као извештач Дневника „Политика експрес”, пратио је Олимпијске игре у Москви (1980), Светско првенство у фудбалу у Шпанији (1982) и ратна збивања на подручју СФРЈ, од Космета до Лике.

Гвозден Оташевић је добитник бројних призанања, међу којима је најзначајнија награда Града Чачка.
„Брате мој, био си најбољи, јединствен, частан, величина од човека, такав си и отишао и такав остајеш са нама заувек”, казао је Гвозден Николић, његов дугогодишњи најближи сарадник и пријатељ, власник Гласа западне Србије.

ТопПрес/ ГЗС