У Београду је јуче у 80. години преминуо Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни председник СПС-а и посланик те странке у Скупштини Србије, преноси РТС.

Милутин Мркоњић је рођен је 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је на Грађевинском факултету у Београду на катедри за путеве, аеродроме и железнице.

Више од 45 година је радио на реализацији најзначајних пројеката из области саобраћајне инфраструктуре у многим земљама света, Југославији и Србији: пруге Београд-Бар, путних коридора 10 и 11, мостова „Бешка“ и „Жежељ“.

Први је директор „Саобраћајног института ЦИП“. После НАТО бомбардовања СР Југославије руководио је Дирекцијом за обнову земље.

Био је члан Централног комитета СКЈ. Почасни је председник СПС-а, био је један од оснивача те странке, потпредседник и члан Председништва.

Од 2000. године био је посланик Већа република у Савезној скупштини СРЈ, а затим и државне заједнице Србија и Црна Гора.

Од 2006. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и потпредседник Скупштине.

Од 2008 до 2012. године био је министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, а од јула 2012. до августа 2013. министар саобраћаја.

Од априла 2014. посланик је у Скупштине Србије.

Добитник је многих државних, друштвених и професионалних признања – Ордена заслуга за Савезну Републику Југославију првог степена, Медаље рада, Ордена рада са сребрним венцем, Ордена рада са златним венцем.

Вучић се опростио од Мркоњића

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас жаљење због смрти Милутина Мркоњића, високог функционера СПС, уз поруку да ће остати упамћен као човек који је посветио живот грађењу боље Србије.

„Изузетно ме је погодила вест о смрти Милутина Мркоњића, човека који је на свој јединствени начин посветио живот грађењу боље Србије. Остаће упамћен као изузетан професионалац, колега и човек који је више од свега волео Србију. Нека почива у миру“, написао је Вучић на званичном Твитер налогу председника.

Антић: Одласком Мркоњића Србија изгубила великог човека

Одласком почасног председника СПС Милутина Мркоњића Србија је изгубила великог човека, градитеља и патриоту, чији је рад био инспирација за целу нацију, нарочито у најтежим данима, поручио је вечерас потпредседник СПС Александар Антић.

Он је у писаној изјави за Танјуг рекао да је Социјалистичка партија Србије изгубила једног од својих оснивача, једног од највећих људских величина и извор непресушне енергије.

Нагласио је да су они који су са њим имали привилегију да раде изгубили великог учитеља, и у послу, и у животу.

’’Нарочито је била привилегија имати за пријатеља човека као што је био наш Мрка. Велики шмекер, симбол једног времена, очинска фигура за све нас млађе. Остајемо му вечно дужни да остваримо његове идеје и да градимо Србију најбоље што умемо и без одмора’’, навео је Антић у изјави.

Ружић: Легенда великог срца

Милутин Мркоњић, почасни председник Социјалистичке партије Србије и бивши министар, преминуо је данас у Београду, а од њега се опростио и министар просвете и страначки колега Бранко Ружић.

„Легенда, великог срца, саткан од емоције, грубе појаве, најнежније душе, светионик и оријентир, патриота, градитељ, социјалиста, шмекер, господин, љубитељ спорта, кафане, твоја псовка је била лековита, животна парола је била едукација. Наш други родитељ. Одлазиш у вечност“, написао је Ружић на Твитеру.

Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни председник СПС и посланик те странке у Скупштини Србије преминуо је данас у 80. години на на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.

ТопПрес/ Извор: РТС