Преминуо Власта Велисављевић

Преминуо Власта Велисављевић

Легендарни глумац Властимир Власта Велисављевић преминуо је данас у 95. години од последица заразе корона вирусом, потврђено је Танјугу у круговима блиским глумцу. Градоначелник Београда Зоран Радојичић одобрио је данас, на предлог Удружења драмских уметника Србије, да великан југословенског и српског глумиштва буде сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Здравствено стање глумца, који је био позитиван на корона вирус, погоршало се пре неколико дана и са Инфективне клинике пребачен је у КБЦ Драгиша Мишовић, где је стављен на респиратор.

Власта Велисављевић је раније примио обе дозе вакцине, али се његово стање погоршало.

„Чувао сам се и још се чувам. Гадно је када имате неки проблем друге врсте што се тиче здравља, па онда због короне друге делатности у медицини не раде или са смањеним капацитетом. Све је донекле затворено. Сада не можемо да се контролишемо као раније. Или можемо мање. Као и остали свет, тако се чувам и ја. Свет се бори и ја заједно са светом“, рекао је недавно познати глумац поводом тешке ситуације у целом свету због пандемије корона вируса.

Он је био доживотни почасни члан Југословенског драмског позоришта.

Рођен је 28.07.1926. у Београду. Као глумац је први пут наступио са дванаест година (1937) у „Родином позоришту“ Гите Предић, ћерке Бранислава Нушића, које се налазило на месту где се данас налази ЈДП (Сцена „Код Мањежа“) у представи Пут око света.

Године 1943. ухапшен је и депортован у концентрациони логор Дортмунд Херде у Немачкој одакле је успео да побегне 1944. и, преко НДХ, дође до Београда у коме је дочекао ослобођење. По завршетку рата, покушао је да пребегне у САД али је ухапшен и накратко био затворен на Ади Циганлији.

Позоришну академију у Београду уписује 1948. године у првој генерацији студената (класа Мате Милошевића) заједно са Оливером Ђорђевић (Марковић), Властимиром Ђузом Стојиљковићем, Олгицом Станисављевић, Мајом Беловић, Предрагом Пепијем Лаковићем, Босиљком Боци, Даницом Аћимац, Миодрагом Дебом Поповићем и Михајлом Викторовићем. Већ током студија, 1950. године, почиње да наступа на сцени Југословенског драмског позоришта.

У време Информбироа, 1950. године, ухапшен је и спроведен на Бањицу а потом на Голи оток, на ком је провео три године. Иако је 1953. рехабилитован, позоришта у Београду нису хтела да га ангажују па 1954. године одлази у Мостар и постаје члан позоришта чији је уметнички директор био књижевник Скендер Куленовић. Касније прелази у Тузлу где је играо три сезоне да би се, 1961. године, вратио у Београд и придружио колегама са класе у Савременом позоришту (Београдском драмском позоришту). Године 1969. добио је понуду Бојана Ступице да уђе у ансамбл Југословенског драмског позоришта. Прву улогу остварио је у представи Кад су цветале тикве. Од 1971. до 2014. године играо је у најдуговечнијој представи, Фејдоовој „Буби у уху“ у режији Љубише Ристића која је имала више од 1600 извођења. Био је омиљен међу колегама и сарађиао са најзачајнијим позоришним редитељима. Последњу премијеру је имао 2016. године у Шекспировом Хамлету који је режирао Александар Поповски а последњи пут је стао на сцену 12. фебруара 2020. године када је одиграо Молијеровог Уображеног болесника у режији Јагоша Марковића. У ЈДП-у је остао до пензије 1993. године.

Наступао је и на другим позоришним сценама: Звездара театар, Народно позориште у Београду, Позориште „Бошко Буха“, Народно позориште Сомбор, Опера и позориште Мадленианум, Позориште „Славија“.

Од 1959. године када се први пут појавио на филмском платну у остварењу Ноћи и јутра, остварио је преко педесет улога (Пут око света, Девојка са Космаја, Купи ми Елиота, Мала ноћна музика, Лавиринт, Сан зимске ноћи, Ивкова слава, Како су ме украли Немци, Кад сване дан, Мамарош, Жаба, Таxи Блуес…). Последњи филм у коме је играо, Поред тебе, још увек је у фази постпродукције.

У телевизијским филмовима, драмама и серијама одиграо је близу 150 улога (На слово на слово, Више од игре, Бољи живот, Наша мала редакција, Лифт, Монтевидео Бог те видео, Војна академија, Звездара, Улица липа, Сумњива лица, Отворена врата, Санта Мариа делла Салуте, Швиндлери…).

Добитник је награде „Никола Милић“ фестивала Дани комедије у Јагодини за епизодну улогу у представи Сумњиво лице 2013, Нушићеве награде за животно дело на Нушићевим данима у Смедереву 2014, Специјалне награде „Ардалион“ Југословенског позоришног фестивала у Ужицу за улогу Духа у представи Хамлет, 2016. године, Годишње награде ЈДП-а, Златног ћурана за животно дело на Данима комедије у Јагодини 2017.

На Филмским сусретима у Нишу награђен је више пута, 2002. године за улогу у филму Мала ноћна музика, 2018. за улогу у остварењу Жаба, 2019. године добио је признање „Милорад Мандић Манда“ за комичну улогу и допринос развоју српске кинематографије за улогу у филму Такси блуз.

Власта Велисављевић је добитник Сретењског ордена за заслуге који се додељује поводом Дана државности Републике Србије (2017).

Опроштај од Власте: Надали смо се да ћете доживети стоту

Колеге драмски уметници опраштају се на друштвеним мрежама од преминулог глумца Властимира Власте Велисављевића, који је данас изгубио битку са корона вирусом у 94. години.

„Лаку ноћ чика Власти Велисављевићу, великом и добром…Видимо се опет једном. Надао сам се да ћете доживети стоту, али није се дало“, записао је на свом Facebook профилу глумац Бранко Бане Видаковић.

„Оде мој омиљени, најстарији дечак. Лаку ноћ, Влајо“, речи су Марка Јањића, звезде серије „Ургентни центар“.

Уметник и глумац за децу, Предраг Вуковић Пеђолино записао је – “Вечна ти слава и хвала, чика Власто, легендо”.

Глумица Паулина Манов Ђурђевић написала је само име великог глумца “Власта”, уз тужни емотикон и поставила његову велику фотографију где има широк и искрен осмех.

“Срећан пут до неке заслужене звезде, драги Власто!”, опростио се и глумац Милан Цаци Михајловић.

Дани комедије: Велики губитак за српско позориште и комедију

Смрт доајена српског глумишта, позоришног, телевизијског и филмског глумаца Власта Велисављевића, добитника највишег признања 46. Позоришног фестивала најбољих комедиографских остварења Србије „Дани комедије“ у Јагодини – „златног ћурана“ за животно дело, велики је губитак за српско позоришт и комедију, изјавила је данас Танјугу уредник програма Културног центра у Јагодини Зорица Стојиновић.

„Златног ћурана“ Велиисављевић је добио 2017. године.

Био је омиљен глумац на „Данима комедије“ и добитник награде „Никола Милић“, стручног жирија 2013. године, за најбољу епизодну улогу Тасе у „Сумњивом лицу“ Бранислава Нушића Југословенског драмског позоришта, додала је Стојиновић.

У образложењу награде „Златни ћуран“ стоји и да је „популарни глумац, остварио је преко 360 улога у позоришту, на филму и телевизији и по томе је рекорд не само у нашој земљи већ и у свету“.

Поред осталих играо је преко 40 година у легендарној представи „Буба у уху“ Југословенског драмског позоришта, која је неколико пута играна и на „Данима комедије“. Драмски уметници су Велисављевића увек сматрали најпожељнијим партнером“, казала је она.

Стојиновић је додала да ће у наредном броју часописа „Комедија“ изаћи интервју који је у јануару Велисављевић дао овом стручном часопису за позориште,“можда један од његових последњих“.

Саучешће министарке Гојковић

Потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић упутила је телеграм саучешћа поводом смрти глумца Властимира Власте Велисављевића.

„Са великом тугом сам примила вест о смрти доајена српског глумишта Власте Велисављевића. Одлазак легенде српског и југословенског филма, телевизије и позоришта оставља велику празнину у сваком од нас. Властимир Власта Велисављевић остаће упамћен по јединственој животној енергији и широком осмеху. Човек који је зрачио позитивном енергијом и топлином, са изузетним смислом за хумор, симбол Београда, златног доба југословенског филма и једног времена. Препознатљив по глумачким бравурама а заправо врло једноставан, Властимир Власта Велисављевић одлази у незаборав. У име Министарства културе и информисања и своје лично име упућујем изразе најискренијег саучешћа,ˮ написала је Гојковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI