Фото: ТопПрес

Препоруке Министарства рударства и енергетике нису обавезујуће, већ треба да подстакну да јавни сектор направи своје планове штедње, поручио је јутрос државни секретар тог министарства Зоран Лакићевић.

Он је за РТС објаснио да су препоруке послате ка јавним предузећима, државној управи, установама, институцијама, и локалним самоуправама.

„Очекујемо да се препоруке примене где је и у којој мери могуће. Препоруке се, наравно не односе на болнице, вртиће, школе, установе социјалне заштите“, нагласио је он.

Како је навео до сада су план штедње доставиле 102 локалне самоуправе, 34 јавна предузећа и 35 великих привредних субјеката.

Додао је да се променом навика може уштедети много и да то неће угрозити ничији комфор, нити безбедност.

„Малим стварима сви можемо много да допринесемо, пре свега када је реч о смањењу сопственог рачуна, а тиме помажемо и држави да даје мање новца за увоз струје. Препоруке које смо дали тичу се свих нас, не само јавног сектора, јер је потребно да сви будемо део уштеда и да снизимо потрошњу“, рекао је он.

Када се ради о домаћинствима, он је навео да се препоруке односе највише на рационалније коришћење уређаја, односно како користити бојлер, шпорет, фрижидер, машине за прање веша и суђа, да ли се користе старе или нове, ЛЕД сијалице.

„Сви којима рачун буде нижи у односу на исти месец претходне године биће финансијски стимулисани додатним попустима“, подсетио је Лакићевић.

Бајатовић: Гаса има довољно, поскупљења за сада нису планирана

Диретор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да гаса има довољно и да поскупљења за сада нису планирана.

Србија већ сада има довољне количине гаса. Имамо 380 милиона у Мађарској, овде ће бити два пута по 280 милиона у Банатском двору, што нашег, што руског гаса. Имамо „флет“ од шест милиона кубних метара дневно, рекао је Бајатовић за ТВ Пинк.

Бајатовић је додао да очекује да ће од следеће недеље бити знатно више гаса, по том „флету“ – оно што се свакодневно купује као обавеза, као и да верује да ће успети да се попне на осам милиона.

То је додатна сигурност у снабдевању Србије гасом. То значи да ћемо моћи и да правимо и значајне количине електричне енергије из гаса, што ће значајно помоћи нашим колегама из Електропривреде Србије. То може да буде и резерва ако успемо довољно да производимо или увозимо, јер се гасне електране увек брзо враћају у рад, истакао је Бајатовић.

Он је поручио да ће држава и даље субвенционисати потрошњу гаса и то је најважније.

Све што је ускладиштено већ је плаћено и неће захтевати додатна финансијска средства у значајнијем обиму. Са најчешћом или најнижом платом свака породица ће бити у стању да плати рачун, а да себе не угрози егзистенцијално, објаснио је Бајатовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, ФоНет