FOTO TANJUG DUSAN ANICICFOTO TANJUG DUSAN ANICIC

Еуфорија прославе матурских вечери је већ почела. Дилема за матуранте: шта обући, а за родитеље главобоља – колико ће новца моћи да издвоје за то задовољство.

У различитим градовима Србије цене свечане гардеробе су прилично високе, једино је понуда различита. Гардероба, шминка, фризура и мени у ресторану коштаће родитеље и матуранте најмање 20 до 30 хиљада динара.Шта о томе мисле матуранти у Пироту и Ваљеву?

Овако су прошле године пиротски матуранти положили испит зрелости. Свечане хаљине и одела заменили су обичним мајицама, а новац – уместо на скупу гардеробу – донирали за лечење троје најмлађих суграђана.

Нова генерација матураната враћа се класичној прослави, а то по правилу -подразумева велики удар на кућни буџет. Да ли ће се те вечери потпуно трансформисати или само мало свечаније обући, дилема је многих младих Пироћанаца.

„Сматрам да не треба превише трошити паре на то,зато што вероватно после тога нећемо ни користити те ствари“, каже Кристина Невчић,матуранткиња пиротске Гимназије.

„У Пироту немамо где да купимо то што испуњава наша очекивања,а са друге стране близу је Ниш, близу је и Софија нама овде у Пироту, тако да углавном свако од нас иде на страну да пронађе то што му треба“, каже Наталија Потић,матуранткиња пиротске Гимназије“

Испит зрелости и прослава је и за ваљевске матуранте важан догађај, али сматрају да се новац за куповину одеће може и другачије искористити.

Тај новац се може потрошити много паметније наравно. Као неке предходне генерације ваљевске Гимназије што су урадили и дали у добротворне сврхе, поделили новац деци без родитеља и тако нешто“, објашњава Алекса Димитријевић,матурант ваљевске Гимназије.

„Треба бити практичан и мислити на буџет родитеља. Али сви око мене одвајају новац, доста новца ит руде се да изгледају посебно лепо и гламурозно и тако даље, али у мом случају то није ситуација,“ објашњава Кристина Живановић, матуранткиња ваљевске Гимназије.

„За ове веће матуре или за неке озбиљније матуре, ту су цене „од-до“. Ако иде по комаду, кошуљице иду од пет хиљада динара па навише“, каже Ивана Антонић, менаџер бутика у Ваљеву.

Поента матурске вечери би требало да буде уживање у посебном тренутку који се више никада неће поновити и касније деценијама препричавати . И у том посебном тренутку младим људима и изглед може да буде веома битан.

ТопПрес/ Извор: РТС