Претплату плаћа свако ко има струју, а не свако ко има телевизор: Ево ко може да избегне плаћање ове таксе

Претплату плаћа свако ко има струју, а не свако ко има телевизор: Ево ко може да избегне плаћање ове таксе

Такса за јавне сервисе Радио-телевизија Србије (РТС) и Радио телевизија Војводине (РТВ) од 1. јануара 2019. године износиће 220 динара, уместо досадашњих 150 динара. Поскупљење претплате поново је отворило старе дилеме – да ли је могуће избећи плаћање овог намета и у којим случајевима можемо да будемо ослобођени од овог трошка.

Не гледају сви ТВ програм националних сервиса, немају сви у кући телевизор, али су обавезни да плате таксу јавном сервису кроз рачун за утрошену струју. Ова обавеза иде до апсурда, па се претплата плаћа чак иако се бројило налази на фарми.

Иако не гледају ни „Корене“, ни „Дневник“, па чак ни „Знање имање“ краве, свиње, прасићи и пилићи дужни су да плате ТВ претплату свих 12 месеци у години.

Законом о јавним медијским сервисима таксу не плаћа свако ко има телевизор и ко гледа програме јавних сервиса, него свако ко има бројило електричне енергије, јер се и сам износ ове накнаде наплаћује преко рачуна за струју.

Ипак, постоје услови за ослобађање од обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис.Од обавезе плаћања таксе ослобађа се:

  • Особа са инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења
  • Особа са инвалидитетом са мање од 100 одсто телесног оштећења, ако јој је признато право на додатак за туђу негу и помоћ
  • Особа која је трајно изгубила слух или слеп човек
  • Корисник права на новчану социјалну помоћ
  • Пензионер са минималном пензијом
  • Свако ко има више мерила електричне енергије, не плаћа претплату за стамбени објекат који не користи

Они који желе да буду ослобођени од плаћање претплате, а испуњавају један од наведених услова, требало би да поднесу захтев РТС-у или РТВ-у. Уз сам захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис који је потребно попунити треба приложити и документацију, од које је потребно доставити копије решења односно доказа надлежних органа којима се потврђује да особа припада једној од категорија која се ослобађа плаћања таксе.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Горица Авалић