Горњи Милановац – Није прошло ни месец дана од кад је Србију обишла вест о ветеринарима који морају на суд јер адвокатима из Београда нису одговорили на информацију од јавног значаја да ли су платили струју, а у селима Горњег Милановца поновила се иста прича, преноси агенција РИНА.

Извесна жена из Ћићевца, као физичко лице послала је на адресу председника месне заједнице Полом, Перу Петровићу, допис у ком тражи одговоре на питања о степену његовог образовања и месту где је завршио школовање, а све на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

„Кад сам примио пошту и отворио је, одмах ми је било сумњиво зашто неку жену из Ћићевца занима моје школовање, јер она сигурно ни не зна где се моје село налази. Хтео сам да бацим тај папир, јер ми је био потпуно неважан, али онда сам се сетио случаја са ветеринарима и решио све да проверим. Речено ми је да се те преваре последњих месеци учестало понављају, нарочито су на мети села и њихови мештани. Зато сам одговорио и вратио пошту назад. “, рекао је за РИНУ Петровић.

Међутим, он није једини који је добио пошиљку са идентичном садржином, јер је она стигла и на адресе његових колега из оближњих села.

Дејан Ковачевић, фото: РИНА

„Председнику месне заједнице Ручићи исто питање је стигло, ни он није хтео да одговори јер је сматрао да је нека грешка и безначајно. Зато апелујем на све људе којима стигне допис у којима се траже информације од јавног значаја да одговоре, јер у супротном ако то не учине у законском року од 15 дана, мораће да плате велике новчане казне. Месне заједнице не спадају директно у органе јавне власти, али у ширем смислу то представљају, јер врше јавна овлашћења, па су по основу тога у обавези да одговоре“, каже Петровић.

Спорна питања стигла су и на адресу ЈКП у општини Горњи Милановац, јер иако су информације о раду овог предузећа објављене на званичном сајту, на порталу општине, према закону физичко лице, организација или невладина организација имају право да исто то питање поставе и да захтевају одговор у писаној форми.

„Питања не постављају лица из Горњег Милановца, чији би био интерес да сазнају неке информације из локалне самоуправе. Овакви дописи шаљу се циркуларно и питања се упућују без неког реда било којој институцији да би се прекршио рок одређен законом и да се кроз судски поступак надокнаде трошкови. Сматрам да је ово један од начина на који адвокати зарађују, док су судовима везане руке, јер не установљавају чињеницу и не баве се тиме каква су питања постављена и да ли су заиста од јавног значаја, већ само проверавају да ли је закон прекршен или није, а сваким изостанком одговора или не достављањем на време закон је свакако прекршен“, изјавио је председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић.

Поводом овог случаја контактирана је жена из Ћићевца, која је потврдила да је послала допис председнику МЗ Полом, али на даља питања није желела да одговара већ је прекинула везу.

ТопПрес/ РИНА