За следећу школску 2022/2023. годину пријавило се 30 одсто нових компанија за модел дуалног образовања, а због великог интересовања привреде рок за подношење пријава продужен је до 15. децембра. Од школске 2022/2023. године, у понуди за реализацију по дуалном моделу ће се наћи и девет нових образовних профила: електротехничар телекомуникација, руковалац пољопривредне механизације, кулинарски техничар, хотелско-ресторатерски техничар, туристички-техничар, водоинсталатер, техничар индустријске роботике, галантериста и израђивач хемијских производа.

„До краја новембра пристигло нам је 650 пријава компанија за различите профиле дуалног образовања, захтеви још пристижу, па смо компанијама дали могућност да се пријављују до половине децембра“, рекла је руководилац Центра за дуално образовање и образовне политике у Привредној комори Србије Мирјана Ковачевић.

На располагању смо и за индивидуалне састанке са циљем што прецизнијег и квалитетнијег информисања привредника о предностима и задацима у реализацији дуалног образовања, поручила је она, саопштила је ПКС.

Ковачевићева подсећа да су доминантни сектори за које су компаније заинтересоване традиционално електротехника, машинство и обрада метала, угоститељство и пољопривреда.

Привреда је препознала и потребу за новим образовним профилима, који су први пут ове године у понуди попут водоинсталатера, галантеристе, кулинарског техничара и хотелско-ресторатерског техничара, додала је Ковачевићева.

Послодавци се пријављују путем специјализованог веб портала ПКС http://portal.dualnoobrazovanje.rs на којем креирају профил компаније и на једноставан начин, у три корака, подносе пријаву за укључивање у модел дуалног образовања.

Ковачевићева подсећа да су предности дуалног модела образовања стицање знања у школи и компанији.

У зависности од образовног профила за који се ученик определи већ у првом разреду може почети да иде у компанију на учење кроз рад.

Ђаци од самог почетка школовања усвајају практична и применљива знања у реалном радном окружењу, а по завршетку, ученик се може запослити код послодавца, покренути сопствени посао или наставити даље школовање.

Барбара Вилфингер, стручњак за дуално образовање у Привредној комори Аустрије која пружа велику подршку ПКС у реализацији задатака у дуалном образовању, оцењује да се српски модел дуалног образовања успешно спроводи и убрзано развија и да су ако настави овим темпом велике су шансе да се остваре сви бенефити као у Аустрији.

„У аустријским компанијама пут од дуалног образовања до корпоративног управљања је веома реалан и често се јавља у пракси. Менаџери који су завршили дуално образовање врло су упознати са суштином пословања и могу боље разумети процесе и самим тим их унапредити. Функционални систем дуалног образовања понекад може бити битан фактор за подстицање улагања страних компанија“.

Како каже, поред доступности стручног кадра, такође је пресудан и степен стручног знањам, што повратне информације аустријских компанија у Србији то потврђују.

У годишњим анкетирањима аустријских подружница у Србији, тема квалификованих кадрова у смислу њихове доступности и стручног знања постаје све важнија, каже Вилфингер и додаје да тајна успеха дуалног образовања лежи, између осталог, у доброј интеракцији образовања и привреде.

По дуалном моделу, које чини пет процената целокупног средњег стручног образовања у Србији, тренутно се школује 8.000 ученика, у 150 школа и у 700 компанија, а компанија Roaming Networks први пут је у овој школској години у моделу дуалног образовања и за свега неколико месеци има веома позитивна искуства.

„Ђаци су за ова три месеца показали завидно интересовање. Добро су прихватили наш колектив, нове обавезе, показују интересовање и способност да стичу нова теоријска и практична знања. Досадашњи исходи учења су били сјајни. Ђаци ће током дуалног образовања у нашој компанији проћи кроз све секторе од мобилне и фиксне телефоније до оптике и по завршетку тог процеса добићемо нове младе будуће колеге које ћемо моћи да ангажујемо за више позиција, што је тренутно, немогуће наћи на тржишту“, каже инструктор за дуално образовање у Roaming Networks Милош Максимовић.

У овој години код нас је у компанији пет ђака, а планирамо да их буде између 15 и 20 по групи, додао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг