Пријаве за бање од 15. априла

Пријаве за бање од 15. априла

Конкурс за бесплатан боравак у српским бањама преко Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање биће расписан највероватније 15. априла, сазнају „Новости“. Разлог кашњења у односу на претходне године, када су већ у марту пензионери знали на колико места и на која лечилишта могу да рачунају, званично се не зна.

Најстарији су папире подносили до средине априла, а прелиминарне листе имена објављиване су почетком маја. На опоравак се ишло у јуну, а најчешће од септембра.

Више од 13.000 пензионера ранијих година се о трошку Фонда ПИО опорављало у некој од 24 српске бање. „Новости“ нису успеле да добију званичан одговор ни у Министарству за рад, нити у ПИО фонду који су разлози кашњења и да ли ће бити промене услова.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, каже да ће највероватније бити промена, али не у вези са условима за бесплатан одлазак у бању, већ у вези са бројем корисника.

– Постоје захтеви да се новац који се користи за друштвени стандард пензионера преусмери више на социјална давања за најугроженије, а да се онда смањи број места за рехабилитацију – каже наш саговорник. – Наредних дана ће се тачно знати како ће новац бити потрошен.

Колико је велико интересовање пензионера за бесплатну рехабилитацију говори податак да у ПИО фонд сваке године стигне око 40.000 молби. На рангирање су до сада утицали висина пензије, дужина стажа осигурања, дужина коришћења пензије, док су корисници права на туђу негу и помоћ добијали додатних 10 бодова, а деца с породичном пензијом још пет.

Од пре неколико година заинтересовани могу и да на листу жеља ставе бању у коју би најрадије отишли. На њој су најчешће биле Врњачка, Нишка и Бања Ковиљача, а високо су се котирале и врднички „Термал“ и Кањижа.

Услов  просечан чек

Према прошлогодишњем конкурсу, право на бесплатну рехабилитацију у стационарним здравственим установама и бањско-климатским лечилиштима у трајању од 10 дана имали су корисници старосних, инвалидских и породичних пензија. Услов је био и да имају пребивалиште на територији Србије и да им је пензија нижа од просечне, под условом да немају друга примања и да нису користили то право у претходних пет година.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј. Ж. Скендерија