foto tanjug foto tanjug

Инспекција Министарства здравља поднела је прошле године 1.056 захтева за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали своју децу, а у прва два месеца ове године још 202 захтева, саопштила је данас Влада Србије.

Влада је, такође, апеловала да се настави са вакцинацијом деце против малих богиња и указала да су досадашње активности дале позитивне резултате и да је имунизација деце узраста од 12 месеци до 14 година достигла 94,3 одсто.

То је, како је саопштено, за око пет одсто више у односу на новембар прошле године и значајно више у односу на обухват из претходних година.

Тиме је остварен напредак на плану успостављања колективне имунизације.

Повећан број вакцинисане децеБрој вакцинисане деце обавезном ММР вакцином на територији целе земље значајно је повећан након предузетих мера Владе Србије и Министарства здравља у периоду од октобра прошле године до сада.

Највећи обухват је забележен на територији Војводине, а у Београду је највеће повећање од октобра 2017. до данас.

Епидемиолози, имунолози, званичници здравственог система Србије годинама уназад су упозоравали на опасност од могућег појављивања епидемије малих богиња услед све мањег броја вакцинисане деце.

И док је 2013. године проценат вакцинисане деце износио 92,6 одсто, тај проценат је 2016. године износио 81,0 одсто.

Такви подаци су довели до тога да се упозорења стручњака обистине и у октобру 2017. године су регистровани први случајеви малих богиња код нас.

Оболело 4.225 особа од малих богиња

До 28. марта ове године на територији Србије, укључујући и територију КиМ, укупно је регистровано 4.225 случајева малих богиња.

Највећи број случајева оболевања од морбила регистрован је на територији Београда, Нишавског и Топличког округа, а по броју оболелих следе Рашки и Пчињски округ и територије на Косову и Метохији у надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

Најмањи број случајева морбила регистрован је на територији Западнобачког, Севернобачког и Средњебанатског округа у Војводини и Моравичког и Шумадијског округа у Централној Србији.

Влада Србије и Министарство здравља зато од октобра 2017. године спроводе оштрије мере за одстрањивање малих богиња, које су подразумевале интензивно спровођење вакцинације свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 18 година.

Вакцинација запослених у болницама

Једна од мера која је спроведена била је примена имунизације ММР вакцином запослених у здравственим установама.

Обезбеђено је 35.000 доза вакцина за имунизацију здравствених радника првог и другог приоритета, а да није нарушена редовна имунизација планираних годишта.

Анализом вакциналног статуса планираних годишта за имунизацију евидентирано је 65.000 деце за допунску вакцинацију са једном или две дозе ММР вакцине.

Потрошено је 66.500 доза вакцина

Захваљујући мерама које су предузете, током трајања епидемије, од октобра 2017. до краја фебруара 2018. године утрошено је око 66.500 доза вакцина, што је скоро дупло више у односу на исти период годину дана раније.

Највећи напредак учињен је на територији Београда, где је број имунизоване деце у другој години живота порастао са 65,2 одсто 2016. и 2017. године на 84,4 одсто ове године.

Када дође до епидемије, угрожени су сви они који нису прележали болест и нису вакцинисани без обзира на узраст. Из тог разлога стално се наглашава потреба да се достигне и одржи обухват циљне популације (предшколска деца) од најмање 95 одсто.

На тај начин гради се имунолошки бедем и спречава епидемијско јављање болести.

Када је у питању вакцином превентабилна болест као што су мале богиње, нема ефикасних додатних противепидемијских мера сем оних које се већ спроводе.

Имајући у виду наведене околности, територијалну и узрасну дистрибуцију оболелих, ток – интензитет епидемије на територији округа, период заразности, сезоност, остварене контакте, Влада Србије заједно са Министарством здравља подржава да се мере пооштреног надзора спроводе до даљњег, односно најмање у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, наведено је у саопштењу.

Иначе, Светска здравствена организација каже да је неопходно да обухват вакцинацијом буде већи од 95 да би се створио добар колективни имунитет.

ТопПрес/ Извор: Танјуг