Фото: ТопПрес

Пријепоље – У издању Савеза произвођача ракије Србије из штампе је изашао “Каталог најбољих дегустационих центара ракијског туризма Србије”. Луксузно опремљена публикација представља 13 најбољих дестилерија ракије и њихових дегустационих центара у Војводини, Шумадији и Западној Србији. У ову репрезентативну селекцију уврштен је и ракијски подрум дестилерије Огњена у селу Ивању код Пријепоља. Ракијски туризам је нова грана туризма у Србији, која последњих неколико година доживљава озбиљан успон и стиче све већи број присталица. Као и у случају винског туризма и путева вина, развој приватног сектора у производњи ракије и знатно повећање производње и потрошње ракије врхунског квалитета кроз легале токове довели су до спознаје да се добра ракија не конзумира само у угоститељским објектима или приватној режији, већ управо тамо где настаје- у дестилеријама.

Резултат ове интеракције је обележавање и мапирање центара традиционалне производње ракије и изградња дегустационих сала у више угледних дестилерија у Србији које, након короне, привлаче све више домаћих и страних туриста. За сада их је највише у Шумадији и Западној Србији, тамо где је и највише произвођача најбоље ракије.

Како је наведено у Каталогу, “ракијски подрум Огњена налази се на путу ка Јадрану, у комшилуку Белог Анђела, на обали бистрог Лима, где у аутентичном етно амбијенту дрвета, камена и цигле сусрет са најбољим ракијама и ликерима одише топлином и непоновљивим узбуђењем. “Огњена подрум” нуди и јединствену гастрономску понуду јела и мезетлука полимског, милешевског и златарског краја и традиционалну етно и посну трпезу.

Уз ове похвале, у публикацији су децидно побројани и сви туристички потенцијали у окружењу Дестилерије Огњена и пријепољском крају, од манстира Милешеве, рафтинга бистрим Лимом, до близине Златара.

ТопПрес/ Извор: ПП Медиа