Директор Србијагаса Душан Бајатовић најавио је данас да ће бити снижена цена прикључка на гас и да ће грађани за то моћи да добију од Србијагаса бескаматна средства на период од три до пет година, која ће враћати кроз измиривање рачуна за гас.

Бајатовић је гостујући на Првој рекао да ће Србијагас смањити трошкове за прикључак на гас на око 650 евра за домаћинства, у договору са Агенцијом за енергетику.

„Тражићемо да локалне самоуправе избаце све таксе, јер ако неко неће да се прикључи то није приход и тражићемо од владе да реагује у том смислу. Србијагас је упутио захтев влади и рачунам да ћемо бити подржани да се одборе нека средства, тако да ћемо давати бескаматна средства грађанима за прикључење на гас на три до пет година да не морају да иду у банку. Биће у обавези да то плате кроз рачун за гас“, рекао је он.

На питање како види коментаре у јавности да се толико прича о гасу због предизборне кампање и зато што је премијерка Ана Брнабић рекла да види Србијагас као предузеће које чека реструктурирање, Бајатовић каже да нема никаквих проблема у вези са тим што је премијерка рекла, пошто се у Србијагасу већ одавно спроводе реформе.

Додаје да се већ уводи професионални менаџмент и да је он већ прошао кроз све те конкурсе.

„Ми смо се веће реструктуриралии у смислу да смо одвојили транспортера, вероватно ћемо одвојити и дистрибутера. У Србији треба формирати четири зоне за дистрибуцију. Све што тражи влада, ми ћемо да урадимо, али бојим се да та прича, не браним никога… То се своди на то да избацимо социјалну политику из Србијагаса и то смо и уради. Имали смо ЕБИДА 150 милиона евра, мало ли је“, казао је Бајатовић.

Говорећи о животној средини, наводи да у Београду нису топлане загађивачи пошто су скоро све на гас.

Додаје да би само у Београду могло да се уведе више од 300.000 индивидуалних прикључака, као и да ће комплетна гасификација бити завршена наредне године у главном граду.

Реализују се и пројекти гасификације ваљевског округа, завршена је гасификација пожаревачког округа, додао је Бајатовић.

Србија разматра да помогне Бугарској у градњи Турског тока

Бајатовић је изјавио да Србија разматра да помогне Бугарској да на својој територији заврши деоницу гасовода потребну како би се Србија прикључила на Турски ток, као и да ће у нашој земљи све бити завршено и спремно најкасније до 1. октобра.

На питање зашто касне радови на Турском току у Бугарској и да ли та земља одуговлачи јер то траже Американци, Бајатовић истиче да Бугарска јесте под притиском, али и да Бугари имају додатну амбицију пошто хоће да буду хаб за снабдевање, односно да добијају гас и из Румуније и Грчке.

„Хоће Бугари да буду у мало бољој позицији као трговци“, казао је Бајатовић и додао да су Бугари издали дозволе за градњу и да су започети неки мањи радови.

Подсећа да је Јужни ток пропао управо због позиције Бугарске.

„Ми смо раније тврдили да ће бити нове верзије Јужног тока и ево видимо Турски ток, као и да ће економски интереси надвладати политичке. Тако ће се десити и сада“.

Како каже, разговара се о томе да се Србија можда укључи у изградњу у Бугарској са делом механизације и заваривача, како би се што пре урадио први део у гасовода у Бугарској од 308 километара, а како би могла да се прикључи Србија на бугарски систем, што је неопходно за добијање гаса из Турског тока.

Бајатовић истиче да је у Србији положено свих 403 километара цеви у земљу и да је остало да се ураде још потребне блок станице и четири мерне станице, као и три „излаза“, код Ћуприје, Београда и Госпођинаца.

„Радови апсолутно теку по роковима. Тачно је да смо мало успорили јер није добро варити на минус пет, а нема ни разлога пошто имамо довољно времена, јер до 1. октобра треба да све да завршимо и то ћемо и урадити. Све је у роковима што се тиче Србије“, каже он.

Према његовим речима, Мађари већ букирају капацитете, Бугари су већ продали 100 одсто капацитета, као и Србија, која је продала 100 одсто капацитета и то све за 20 година.

Почеле су то да прате банке и то ће, додаје, бити класично пројектно финансирање.

„Све је пријављено Агенцији за енергетику, која је донела одговарајућа акта. Очекујемо да ће се већ крајем марта ући у сертификацију и рачунамо да ће тај први део бити завршен до маја, а компресорска станица најкасније до 1. октобра“, навео је директор Србијагаса.

Додаје да Бугарска сада мало преговара око цене гаса, али да ће и Србија преговарати када дође време и да је нормално да се сви боре за што бољу цену гаса.

Бајатовић каже да ће у Србију улазити око 12,5 или 13,88 милијарди кубика гаса.

Такође, истиче да ће се ослободити Хоргош и да ће Србја моћи због тога да користи и гасовод Северни ток 2.

Мишљења је да санкције САД због Северног тока 2 нису усмерене ка Русији већ ка Немачкој како не би била енергетски предоминантна енергетска сила.

„Ето видимо како се код нас баве питањем КиМ и Републиком Српском, е тако до изгледа. Биће нови енергетски распоред. Али, Северни ток ће бити заврсен и можемо да имамо гас и из тог правца“, напоменуо је Бајатовић.

Додаје да није било дешавања са Украјином да би Србија могла да се снагдева и из Чешке, Словачке и са Северног тока 1 и из других праваца, с обзиром да нам је у индустрији порасла потрошња гаса за 30 одсто.

ТопПрес/ Извор: Танјуг