Топола – Принц Филип на годишњицу смрти Краља Петра I: „За време његове владавине штампа у Србији је била слободна као никад ни пре ни после њега“

У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу данас је обележено 101 година од смрти краља Петра I Карађорђевићима, по многима, највољенијег српског краља. Литургију је у Задужбини краља Петра I служио Епископ шумадијски Јован, који је након Литургије одслужио и помен српском Владару, саопштено је из службе за сарадњу са медијима.

Пред почетак помена, свећу на гроб краља Петра I упалио је његов чукунунук принц-наследник Филип Карађорђевић, који је претходно са супругом принцезом Даницом присуствовао и Светој архијерејској Литургији.

„На данашњи дан пре 101 годину умро је мој чукундеда, Петар I Карађорђевић, краљ Србије од 1903. до 1918. и потом до смрти Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца; његова владавина обележена је развојем парламентарне демократије, убрзаним привредним развојем, културним напретком и слободом штампе каква у Србији није постојала ни пре ни после њега“ написао је принц-наследник Филип на свом инстаграм профилу поделивши са пратиоцима неколико фотографија са данашње свечаности на Опленцу.

Поред принца-наследника Филипа, венце на Краљев гроб су у оквиру државне церемоније положили представници Владе Србије, Војске Србије, општине Топола, Драган Рељић, директор Задужбине Краља Петра I на Опленцу а у име престолонаследника Александра венац је положио Предраг Марковић, члан Крунског савета.

ТопПрес