Велика Плана – Принц Филип Карађорђевић посетио је Радовањски луг код Велике Плане како би обишао Музеј вожда Карађорђа који је опљачкан између 27. и 30. јануара.

Принца Филипа и Принцезу Даницу у Радовањском лугу дочекали су јереј Никола Стојанац, парох радовањски и раковачки и Игор Матковић, председник општине Велика Плана. Принчевски пар најпре је обишао цркву Захвалницу коју је недалеко од Карађорђевог првобитног гробног места подигао краљ Александар И. Цркви су неопходни радови на санацији оштећења која су изазвана због проблема са статиком, а принц Филип интересовао се о могућности да се Црква фрескопише јер би радо подржао израду њеног живописа, саопштено је из службе за сарадњу са медијима.

Фото: Принц Филип прес

Уследио је помен Вожду Карађорђу над његовим првобитним гробним местом, испод старог храста где су принц Филип и принцеза Даница положили цвеће и запалили свеће.

У пратњи домаћина, принчевски пар обишао је и Музеј вожда Карађорђа који је опљачкан прошле недеље када су непознати починиоци украли две старе круне за венчавање, две кубуре, једну пушку „кремењачу“ и књигу Јеванђеља.

Принц Филип посетио опљачкани Карађорђев музеј у Радовањском лугу, фото: Принц Филип прес

„Моја супруга Даница и ја уложићемо велике напоре да помогнемо свештенству и локалној самоуправи да Радовањски луг засија у пуном сјају како и доликује. Позивамо све вас да посетите Радовањски луг и дате свој допринос очувању овог комплекса од изузетног значаја за нашу државу, традицију и културу“ поручио је принц Филип.

Након посете Радовањског луга, принчевски пар посетио је Манастир Копорин, винарију „Амбелос“ манастира Копорин и манастир Покајницу, наводи се у саопштењу достављеном медијима.

ТопПрес

Фото: Принц Филип прес