Њ.К.В. Принцеза Катарина упутила је честитку поводом Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца највећој и једној од најзначајнијих међународних хуманитарних организација, саопштено је из службе за односе са јавношћу.

„Свим члановима, волонтерима и симпатизерима ове значајне организације – Црвеног крста и Црвеног полумесеца, од срца упућујем честитке. Желим вам сваки успех у вашем племенитом раду у будућности.

Ваш рад чини свет бољим, ви сте пример преданости и посвећености и на томе смо вам сви захвални. Као неко ко свој живот посвећује подршци другима, знам како овај рад може бити тежак, али и колико задовољства доноси, када се нечији живот промени на боље.

Организација Црвеног крста и Црвеног полумесеца је овај дан 2022. године посветила љубазности и подстицању људи широм света да буду љубазни и племенити, и ја пружам пуну подршку тој иницијативи. Сваки чин љубазности према нашим најмилијима и према свим људима око нас је важан, без обзира колико велики или мали био. А када се једном започне, доброта се шири међу људима, од једног човека до другог. Дакле, и ја се придружујем овом апелу, и шаљем свима поруку – будите љубазни једни према другима!

Црвени крст је у Србији основан пре више од 100 година и његова историја је веома богата, а дубоко је повезана са традицијом и прошлошћу Краљевске породице Србије. Моја најјача инспирација и један од највећих ослонаца мог рада је мој супруг, Престолонаследник Александар, чија ме је љубав према нашем народу и земљи инспирисала да још више помогнем. Али моја инспирација су и преци мог мужа, који су били велики хуманитарци. Његова бака, Краљица Марија и његов отац, Краљ Петар II, били су високи покровитељи Црвеног крста у Краљевини Југославији. А управо је преко Црвеног крста Краљица Марија слала помоћ заробљеницима у најтежим временима Другог светског рата. Та традиција нам је и водиља за будућност.

Још једном вам упућујем најсрдачније честитке поводом вашег дана. Бог вас све благословио“, поручила је Њ.К.В. Принцеза Катарина у својој поруци.

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца је годишња прослава принципа Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца и обележава се 8. маја сваке године. Тај датум је годишњица рођења Жан-Анрија Динана, који је рођен 8. маја 1828. Он је био оснивач Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) и добитник прве Нобелове награде за мир. 

ТопПрес