Фото: Топ ПресФото: Топ Прес

Топола- Припрема зимнице захтева много труда и времена, направити домаћу зимницу или је купити  дилема је са којом се многе домаћице суочавају током јесени. И поред тешке године за пољопривреднике понуда на пијаци је солидна, цене су прикладне а ни квалитет поврћа не изостаје. Ипак има домаћица које због недостатка времена или из неког другог разлога не праве зимницу већ се радије одлуче да купе готову и баш за такве наша домаћица Ана Никодијевић из села Овсиште има решење.

„ Индустријски припремљена зимница није истог квалитета као ова домаћа, потпуно је иста као у шпајизу наших бака, изузетног укуса и мириса а то доказују бројне муштерије“ задовољно прича Ана.

Да би искористила вишак поврћа из своје баште и спречила да пропадне Ана се досетила да прави зимницу, јер како каже то је одувек радила и шаренолике тегле  разноврсних укуса увек су јој биле понос, временом је та количина прерастала њихове потребе па је почела да продаје. Ове године је на манифестацији Опленача берба имала своју тезгу на којој је изложила целокупан асортиман који је припреман током лета.

„Свако ко је пришао до тезге нешто је и купио, презадовољна сам, највећи понос ми је када дођу купци који су већ куповали и када ми насмејаног лица кажу да су задовољни и да им се свиђа, укус и мирис праве домаће зимнице вратили су их поново и то је за мене највећи успех“ нагласила је Ана. У свакој тегли поред разних боја ту је и доза љубави и огроман труд па је фантастичан укус загарантован.

Ана прави разне врсте ликера, сирупа,  џемова, слатка, ајвар, компоти, кисело поврће, туршија.

Цене су зависно од величине амбалаже и врсте производа па тако тегла слатког  од 375. грама кошта од 200-250 динара, тегла џема од 720. грама од 200-250  динара, салате паприке, краставци тегла од 720. грама 120-200 динара, тегле од 2,5-5 литра коштају 500-800 динара и прикладне су за велике породице. Ајвар кошта 500 динара, тегла  од 720. мл, сирупи 300-350 динара литарска амбалажа, и од тога може да се направи 7-10 литара сока, компоти 150 динара.

Ана већину посла ради сама, повремено јој помаже пријатељица, али како истиче воли да одради све сама јер је једино тад сигурна да ће све бити како треба.

ТопПрес/ Марија Лазаревић

Фото: Топ Прес
Фото: Топ Прес
Фото: Топ Прес
Фото: Топ Прес