default

Крагујевац – Да природа може бити и те како непредвидива и да су свуда око нас посебни знаци најбоље доказује и језеро смештено на само један километар од центра Крагујевца. За овај српски град често се каже да је срце Шумадије, а управо у њему сместило се несвкидашње језеро ни мање, ни више већ управо у облику срца.

– Акумулација је настала на простору бивше циглане, седамдесетих година прошлог века. Настало је од неколико мањих бара, које су временом расле, све док се нису спојиле у ово што видимо данас. Језеро има површину од око 3,5 хектара, а просечна дубина износи један метар. Уколико се сними из дроном и погледа из птичије перспективе касно се види да је језеро у облику срца, што је само по себи раритет у нашем граду, али и у нашој земљи – казали су за РИНУ, у градској туристичкој организацији овог града.

Необично срцолико језеро названо је Бубањ, по чијем имену носи цео један део града. Ово је језеро једно о три, која се налае на територији овог града настало природном путем и напаја се са извора Бубањ и падавинама. Осим за посетиоце који често праве предах на овом месту, језеро је веома популарно међу риболовцима, а најчешћи се могу упецати примерци штуке, бодорка, шарана, караша и амура. Осим риба, језеро краси и велики број различитих врста птица.

– Лева страна обале је уређена, са плажом у дужини око 800 метара, шеталиштем, клупама, столовима, теренима за одбојку. Недалеко од плаже се налазе и различити угоститељски објекти, који употпуњују туристичку понуду – истичу у овој организацији.

Поред језера Бубањ, на турстичкој мапи Крагујевца, налази се језеро Шумарице, које je смештено на три километра од центра града, унутар комплекса Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, али и Грошничко језеро ко је саграђено пред Други светски рат за потребе водоснабевања Крагујевца.

ТопПрес/ РИНА