Крагујевац –  У Окружном затвору у Крагујевцу притвореници су одлучили да се прикључе акцији за прикупљање новца за лечење седмомесечног дечака Гаврила Ђурђевића који болује од спиналне мишићне атрофије, а за шта је потребно 2,5 милиона евра.

Како је саопштила Управа за извршење кривичних санкција, затвореници су сами дошли на идеју да прикупе помоћ, а акцији се прикључио 21 затвореник. О томе су обавестили управу завода како би се са њихових новчаних депозита средства преусмерила за помоћ Гаврилу.

Реч је о 33.000 динара који ће бити уплаћен на рачун за дечака из Крагујевца, а Управа наводи да је то само један у низу примера хуманости лица лишених слободе у казнено-поправним установама кад је у питању лечење деце.

Кажу да су у КПЗ у Пожаревцу (Забели) 174 осуђеника прошле године донирала 122.000 динара за лечење болесне деце у Србији и то тако што су се одрекли дела новца који им је уплаћен на име једнократне помоћи државе од 100 евра за ублажавање последица епидемије корона вируса.

Управа подсећа да се на почетку епидемије око 4.700 осуђеника у највећим заводима у земљи (Сремској Митровици, Нишу, Забели, Панчеву и Новом Саду) одрекло 4.700 сувих оброка у корист најсиромашнијих грађана.

Осуђеници у заводу у Сремској Митровици су поводом Међународног дана људских права прошле године донирали Свратишу за децу Нови Београд скоро 4.000 сувих оброка и 500 заштитних маски које сами шију од марта прошле године.

Наводи се и да су осуђеници у КПЗ у Нишу 2018. године, заједно са запосленима, донирали новац за куповину покретног инкубатора за бебе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг