Овчар Бања вековима позната као лечилиште, фото: РИНА

Развојна агенција Србије (РАС) и Expo Србија тим организују сутра трећу инвестициону конференцију на Павиљону Србије на Светској изложби Expo 2020 у Дубаију.

Конференција ће бити посвећена улагањима у бање и климатске области у Србији, односно смештајне и хотелске капацитете у циљу употпуњавања туристичке понуде Србије.

Инвестициона конференција Србије „Spa&Wellnes Real Estate“ организује се у току Еxпо тематске недеље „Health and Wellness“ и представиће светској јавности специјалан сегмент туристичке понуде Србије као што су бање и климатске области земље и бројне могућности за даља улагања у изградњу нових и адаптацију постојећих смештајних капацитета.

Учесници конференције биће и представници града Чачка и Туристичке организације тог града који ће представити потенцијаним инвеститорима могућности улагања у три бање на територији Чачка и Овчарско-кабларске клисуре.

Такође, своју успешну пословну причу представиће реномиране компаније које су већ реализовале инвестиционе пројекте управо у сегменту бањског туризма.

Директор Сектора за међународну сарадњу у РАС Никола Јанковић истиче да је инвестициона конференција на EXPO-u одлична прилика да се пред међународном јавношћу промовишу улагања и привуку нове инвестиције у бањска подручја како би се креирали капацитети за привлачење већег броја туриста из целог света.

„О туристичком потенцијалу бања и климатских подручја Србије говори и чињеница да су бањске области једна од најпосећенијих туристичких локација у земљи. У првих десет месеци 2021. године у бањама и климатским местима у Србији је забележено око 2,4 милиона ноћења, а како је од тога чак 90 одсто домаћих туриста, велики је потенцијал за даљи развој и подстицање популарности ових локација међу страним гостима“, рекао је Јанковић.

Он је додао да ће у публици бити представници светски познатих премијум ланаца хотела, глобално значајна имена у спа&wеллнесс бизнису и други потенцијални инвеститори, те се очекује велико интересовање инвеститора из целог света за бање и медицинске центре Србије.

Србија је земља са 28 бањских места и 19 специјалних климатских области и традицијом бања, купатила и лечилишта чији почеци сежу све до периода Римског царства.

Бање у Србији богате су натријумом, сумпором, калцијумом, калијумом и магнезијумом, а температура термоминералне воде достиже и 110 степени целзијусових у неким местима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг