Нове мере које су Влади Србије предложили Привредна комора и Унија послодаваца Србије (УПС) неопходне су да би неки делови привреде преживели а важно је спроводити их селективно, рекао је данас за Танјуг почасни председник УПС-а Небојша Атанацковић.

Предложено је да се ПДВ за сектор хотелијерства и угоститељства смањи на 10 одсто, одложи плаћање пореза и доприноса, односно да се они у сектору малих и средњих предузећа делимично отпишу, обустави увођење локалних и државних такси и дажбина, настави с гарантном шемом за ликвидност малих и средњих предузећа, као и да се обезбеди надокнада у случајевима када послодавац због смањеног обима посла не ангажује запосленог на пуно радно време.

Атанацковић каже да је смањење ПДВ-а за половину за храну и пиће у хотелијерству и угоститељству најједноставнији начин да се помогне укупна материјална ситуација у тим делатностима.

Додаје да је за фирме почетак године и иначе нешто неизвеснији и слабији за пословање а приспеће и обавезе одложене 2020. године те да је зато предложено ново одлагање плаћања.

„Ради се о износима који су неки начин нагомилани у односу на ову годину у којој је држава помогла за зараде запослених али су остале обавезе плаћања пореза и доприноса“, објаснио је Атанацковић.

Додао је да треба одложити и обавезе које ће настајати током наредне године.

Послодавци подржавају рад од куће смањује ризик од заражавања а наводе и да је због недостатка посла негде неопходно радити значајно скраћено.

„Мислимо да треба подржати и мере да уколико је могуће, запослени ради скраћено, као и могућност да му послодавац у односу на то скраћено радно време исплати и нижу зараду а која јасно не може никад да буде испод законом гарантоване минималне“, каже Атанацковић.

УПС очекује од Владе Србије да неопходне мере помоћи привреди у наредном периоду примењује што више селективно, односно да се обухвате оне фирме које су заиста у тешкоћама, не из разлога што су саме неефикасне, него зато што нема довољно посла.

Додаје да постоје фирме које и у моменту велике здравствене кризе боље послују него пре ње, па треба избећи да се помоћ даје и њима.

Атанацковић истиче да синдикати подржавају већину ових мера јер су схватили да оне доприносе да привреда остане здрава а да се запослени не отпуштају.

Као позитивну оцењује и прву реакцију премијерке Ане Брнабић која је навела да ће наредни кораци око помоћи привреди бити озбиљно размотрени.

ТопПрес/ Извор: Танјуг