Влада Србије ће на сутрашњој седници усвојити правни оквир који се односи на други пакет помоћи за привреду, како би се ублажиле последице епидемије вируса корона, најавио је министар финансија.

Он је за ТВ Пинк навео да ће сви привредници који су већ користили мере, који на њих имају право, бити аутоматски пријављени те не морају да се додатно пријављују.

Према његовим речима, на ове мере имаће право и привредни субјекти који су основани после 15. марта, односно који су основани до 20. јула.

Мали је навео да је у новим пакетом мера обезбеђено 60 одсто од минималне зараде за запослене у августу и септембару, а да ће предузећа добити и додатни месец дана одлагања плаћања пореза и доприноса на зараде.

“То је око 66 милијарди динара додатне помоћи и у августу и септембру. Помоћ државе се огледа у 155 евра за сваког запосленог”, навео је министар и подсетио да је претходни пакет мера користило 1.050.000 запослених, 235.000 предузећа.

Наводи да ће појединци, али и предузећа, имати мораторијум на плаћање кредита још два месеца.

Први пакет мера био је 5,1 милијарду евра и подразумевао је три минималне зараде за запослене, 100 евра за све пунолетног грађанина, кредите Фонда за развој.

ТопПрес/ Извор: Танјуг