Foto ThinkstockFoto Thinkstock

Измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању предвиђају да решења о пензијама, која нису коначна, буду орочена на три године, пишу Новости.

Наиме, привремена решења о пензионисању имаће рок важења три године и уколико за то време пензионер не прибави комплетну документацију о уплатама и дужини стажа, ПИО фонд ће такве пензије прогласити коначним.

То значи и да се више неће дешавати да корисници пензијама годинама, а неки и до краја живота, примају чекове на основу привремених решења.

Такво је решење предвиђено изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, а чији је циљ да се смањи број привремених решења која се сада издају зато што пензионери не могу да прикупе сву потребну документацију да би добили трајно решење.

Циљ је и да се избегне плаћање разлике између привременог и трајног износа пензије, која је у неким случајевима била и више стотина хиљада динара.

Најчешће је та разлика између 5 и 10 хиљада динара, а, иначе, сада је од укупног броја издатих решења за пензију у току године 85 одсто привремених.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Новости