Завршни испит и увид у резултате на порталу Моја средња школа ове године су први пут прошли су без проблема. Након значајних унапређења у процесу спровођења мале матуре на којима Влада Републике Србије са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларијом за ИТ и еУправу ради претходних година, ове године је све протекло регуларно и без иједног пропуста, наводи се у саопштењу.

Ове године је на завршни испит укупно је изашло 64.358 ученика. Резултати завршног испита су објављени на порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs) и доступни су на увид родитељима од 20 часова у четвртак 30. јуна.

Од 20 часова 30. јуна до 18 часова 3. јула, 27.184 јединствених улогованих корисника је погледало резултате завршног испита преко портала Моја средња школа. На овом порталу, преко шифре ученика, 133.469 корисника је видело резултате.

Укупан број поднетих приговора на резултате првостепеној комисије је 4.264, а до промена бодова дошло је у 1.337. Другостепеној комисији упућено је 669 приговора, а усвојено 109. њен резултат.

Дигитализоване тестове завршног испита, којих је било укупно 185.681, прегледало је укупно 4.128 наставника, а обуку за прегледање тестова прошло је укупно 12.858 наставника.

Први пут ове године ученицима је омогућена и припрема за завршни испит преко функције еВежбаоница на порталу Моја средња школа.

ЕВежбаоница, коју је доступном учинио Завод за вредновање образовања и васпитања, пуштена је у функцију 10. јуна и до 30. јуна је урађено скоро 300.000 тестова, односно близу 6 милиона задатака.

Као што је раније најављено, и ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност за неограничени број измена и допуна до 6. јула 2022. године, а родитељи ће 13. јула 2022. године на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Такође, и упис у средње школе моћи ће да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала. Повезивањем са системом здравства први пут је омогућен и електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис.

У овај јединствен пројекат који подразумева унапређење процеса реализације завршног испита и успостављање портала Моја средња школа који грађанима омогућава низ електронских услуга за потпуни онлајн-упис ученика у средњу школу Влада Републике Србије је са Министарством просвете, науке и технолошког развоја а уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу до сада уложила преко 49 милиона динара, наводи се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: РТВ