Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић Тепавчевић изразила је очекивање да ће средином следеће године бити усвојен закон према којем се породиљско одсуство за прво дете продужава са 12 на 15 месеци, а за друго са 15 на 18 месеци.

Кисић је за РТС рекла да ће мајке на тај начин имати више времена да се посвете својој деци и породици.

Кисић је истакла да то показује колико је наша држава економски јака и стабилна, јер за спровођење те мере држава из буџета треба да издвоји додатних 8,4 милијарди динара.

„Ми смо почели са конкретним изменама Закона о финансијској подршци породице са децом и након свих процедура у Скупштини, очекујем да ће примена почети у првој половини наредне године“, рекла је министарка Кисић.

То значи да ће породиљско одсуство ради неге детета након рођења првог бити продужено са 12 на 15 месеци, а када је у питању друго дете са 15 на 18 месеци.

Кисић је подсетила да је претходних година продужено одсуство за рађање трећег и четвртог детета на 24 месеца и додала да је држава на тај начин изашла у сусрет мајкама које су претходних деценија тражиле начин да продуже одсуство, како би што више времена провеле са својом децом.

Указала је да је то сјајна вест за будуће родитеље, мера популационе политике коју је подржао и најавио председник Србије Александар Вучић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг