Продужен распуст свим основним и средњим школама у Србији због грипа

Продужен распуст свим основним и средњим школама у Србији због грипа

Препорука Министарства здравља да се због вируса грипа распуст продужи за недељу дана усвојена је данас на седници Владе, те ће све основне и средње школе у Србији почети са радом седам дана касније него што је планирано – 25. фебруара.

Министар здравља Златибор Лончар предложио је на данашњој седници Владе Србије да се зимски распуст за основце и средњошколце продужи за још недељу дана.Према првобитном плану, ђачки распуст је требало да траје до 18. фебруара, међутим, почетак наставе пролонгиран је услед епидемије грипа. По процени епидемиолога, у наредних месец дана може се очекивати даљи раст броја оболелих на подручју целе земље, а посебно су изражавали бојазан због повратка деце у колектив, односно завршетка распуста.

– Период школског распуста успорио је ширење вируса грипа. Са друге стране, очекује се да ће повратак деце у школе утицати на повећање броја оболелих, рекла је за „Блиц“ проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ саопштили су да се региструје средњи интензитет активности грипа, али и широка географска распрострањеност. До сада су пријављене епидемије на територији Пиротског, Моравичког, Златиборског и Нишавског округа, а оболелих има скоро у свим деловима земље – на подручјима Града Београда, Јужнобачког, Поморавског, Јабланичког, Колубарског, Расинског, Севернобачког, Севернобанатског, Западнобачког, Шумадијског, Рашког, Браничевског, Подунавског, Јужнобанатског, Мачванског, Борског, Сремског, Топличког, Зајечарског и Пчињског округа.

Ђаци у Ужицу још јуче су обавештени да им је продужен распуст због пријављене епидемије грипа, и то до 22. фебруара.

Војводина

Имајући у виду да су ђаци у Војводини имали изједна зимски распуст, док су деца у централној Србији имали одмор подељан на два дела, војвођанцки ученици вратили су се у клупе још 15. јануара. Стога, ће њима школска година бити „паузирана“ током седам дана, незванично сазнајемо.

Празнујући Дан државности, сутра свакако неће ићи на наставу, те ће у понедељак отпочети пауза подстакнута епидемијом грипа, а у клупе ће се вратити 25. фебруара, исто као и њихови вршнајци у другим деловима Србије.

Распуст у војвођанским школама трајао је од 21. децембра до 15. јануара.Према подацима Института за јавно здравље „Батут“ до сада је од грипа оболело 104.867 пацијената, а умрло је 29 пацијената чија се смрт може довести у везу са грипом.

ТопПрес/Извор: Блиц

KOMENTARI