ТанјугТанјуг

Због великог интересовања Министарство пољопривреде Србије продужило је на још месец дана рок за подношење пријаве за подстицајна средстава пољопривредницима млађим од 40 година.

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде је то рекао током обиласка фабрике салате „Ла Линеа Верде“ у Руми, и истакао да ће држава успети да пласира много средстава младим пољопривредницима.

Указао је да држава за младе који се баве пољопривредом спроводи још један пројекат за доделу бесповратних средстава за унапређење квалитета живота у руралним подручјима.

Министар је додао да ће класификација по основу тог конкурса бити завршена у наредних 15 до 20 дана, као и да је стигло 1.267 захтева.

„Све више младих у пољопривреди нам треба због повртарства. То је тешка грана, јер захтева физички ради, то није посао од 30 дана годишње, већ овде мораш озбиљно да радиш“, указао је Недимовић.

Министарство пољопривреде је прошле године давало стартап кредите од по 10.000 евра, док млади ове године могу да рачунају на подстицајна средства од максимално 1,5 милиона динара.

Прошле године је Министарство одобрило 667 захтева и исплатило 459 милиона динара младим пољопривредницима до 40 година из свих крајева Србије.

Пољопривредници ће новац добити унапред, трошкове ће доказивати рачунима, док ће инспекција Министарства пољопривреде контролисати на шта су средства утрошена.

Подстицаији су намењени за набавку нових машина, механизације, улагање у развој и проширење биљне производње и припреме пољопривредних производа, за развој и унапређење примарне сточарске производње, као и за подршку инвестицијама за развој и унапређење прераде млека, воћа и поврћа.

Недимовић је истакао и да је Србија добила и нови пропис који се тиче ангажовања сезонских радника у пољопривреди, којим ће се, како је објаснио, послодавцима олакшати регистрација и трошкови ангажовања сезонских радника.

ТопПрес/ Извор: Танјуг