pixabay.com

Рок за регистрацију и предају оружја биће продужен за још годину дана и неће више бити продужавања тог рока, најавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

„Видели смо да процес пререгистрације оружја неће бити завршен до марта ове године, па смо предложили влади Закон који ће фактички само продужити рок за још годину дана. Влада је то усвојила и очекујем да ће то брзо бити у Скупштини“, појаснио је Стефановић.

Истакао је да ће то бити последње продужење рока и да грађани треба да искористе прилику и пререгиструју оружје, јер ће они који то не учине сносити законске последице.

„Има довољно времена. Наша Управа за управне послове је потпуно спремна, капацитети су довољни да сви у наредних годину дана изврше пререгистрацију“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре, на којој је говорио о улози МУП-а у развоју електронске управе у Србији.

Додао је да је у нашем менталитету да људи чекају последњи рок да нешто ураде, онда схвате да у месец или два то неће успети.

Апеловао је на грађане да искористе нови рок, јер, каже, не жели да људи буду драконски кажњени због административних рокова.

„Желим да драконски кажњавамо убице, силоватеље деце, нарко дилере…, а не због администрације. Али, и ту постоји ред. Ово ће бити последње придужење“, рекао је министар и додао да моли грађане да имају у виду да то утиче и на безбедност наше земље.

Указао је и да грађанима, када не желе више да поседују оружје које имају у личном поседу, из било ког разлога – једна могућност да га продају овлашћеним дилерима, а друга да га предају полицији.

„Полиција у највећој мери старо оружје ‘лагерује’ и када се оно накупи, у зависности од стања, или га продаје или га уништава, јер најчешће за тим нема потребу“, рекао је министар.

На питање зашто је различита висина такси широм Србије за лекарске прегледе, који су обавезни да би неко добио оружје, Стефановић је рекао да не зна за то, али да ће о томе разговарати са ресорним министром – да ли постоји простор да се такса уједначи, јер је, каже, бесмислено да буде различита цена.

ТопПрес/ Извор: Танјуг