Винарство је најбрже растући сектор читаве српске економије и уз домаћи ИТ сектор има највећи потенцијал за развој, оценила је синоћ премијерка Ана Брнабић на свечаном додељивању награда најбољим домаћим винарима, у организацији Савеза винара и виноградара Србије.

На манифестацији „Велико оцењивање вина Србије“ која је одржана 17. и 18. маја, учествовало је 138 домаћих винарија са 481 етикетом, а жири састављен од 24 домаћа еминентна стручњака доделио је награде најбољима у девет категорија.

Њима су синоћ на свечаности у београдском хотелу „Радисон“ уручене награде.

У категорији бела мирна вина од локалних неароматичних сорти грожђа награђена је винарија „Виста хил“, док је за најбоље бело мирно вино од неароматичних интернационалних сорти грожђа главну награду добила винарија „Винум“.

Главном наградом у категорији пенушава вина награђена је винарија „Деурић“, а најбоље розе мирно вино направила је винарија „Косовић“.

У категорији црвена мирна вина од локалних неароматичних сорти грожђа признање је додељено винарији „Браћа Рајковић“, а за најбоље црвено мирно вино од интернационалних неароматичних сорти грожђа проглашено је оно винарије „Винис“.

Титулу најбољег мирног вина од локалних и интернационалних атроматичних сорти грожђа понела је винарија „Ластер“, као најбоље природно слатко и ликерско вино оцењено је оно које је произвела винарија „Александровић“, док је у категорији оранж вина награду добила винарија „Вучуревић“.

Премијерка Брнабић није крила задовољство због тога што домаће винасртво видно напредује и има амбиције да постане препознатљиво и на светском тржишту.

„Ваше знање, ваша жеља да учите, ваша страст да будете најбољи у томе чиме се бавите и храброст да се такмичите са јачим и богатијим од вас, и да у тим утакмицама побеђуете је оно што ме инспирише као председницу Владе сваки дан. Ви сте оно што Србија јесте и што је постала и хвала вам од срца на томе“, нагласила је премијерка.

Додала је да је Влада Србије ту да то препозна и подржи, наводећи да то све води председник Александар Вучић.

Брнабићева је затим објаснила шта под тим речима подразумева.

„Првог маја сам са председником била на отварању радова на Фрушкогорском коридору. Након тога смо обишли Фрушку гору идући по атарским путевима, по виноградима, да видимо нове засаде. Он ми је рекао шта треба да направимо од Фрушке горе и од других виноградарских крајева наше земље и колико да урадимо за њих, и колика је то додатна вредност за нашу пољопривреду и економију, и колико је то важно за промоцију Србије“, рекла је премијерка Брнабић.

Подсетила је да је Влада уз помоћ министра пољопривреде Бранимира Недимиовића и Савеза винара и виноградара усвојила Стратегију развоја овог сектора с циљем да сваке године повећавамо површине под виновом лозом за 400 до 600 хектара.

„Припремамо Закон о вину и молим вас да се укључите у то како бисмо испунили све наше потенцијале у винарству, и очекујем да ћемо га усвојити до краја ове године. Поносна сам на наше винарство, свака вам част и све честитке од срца, и заиста верујем да и у томе можемо бити једни од најбољих у свету“, нагласила је премијерка.

Директор Савеза винара и виноградара Стеван Рајта рекао је да је „Велико оцењивање вина Србије“ манифестација каква се никада пре у нашој земљи није одржала.

„Ово је један од највећих оваквих пројеката на Балкану. Савез винара и виноградара је малада организација која ће да расте и постаје све боља какао време буде пролазило и веома је важна за све нас“, оценио је Рајта.

ТопПрес/ Извор: Танјуг