Производи из Шумадије на једном месту

Производи из Шумадије на једном месту

У Шумадији, у самом центру Крагујевца отворен је продајни објекат намењен свим домаћим произвођачима који имају регистровану производњу и чији су прехрамбени производи прошли контролу квалитета. На једном месту налазе се искључиво производи са подручја шумадијског округа чиме се и штити и подстиче локална производња.

Продајни објекат „Златне руке Шумадије“, отворен у самом центру Крагујевца, има за циљ промоцију домаћих производа насталих искључиво са подручја шумадијског округа. На овај начин штите се и локални произвођачи и њихова производња, а идеја је да домаће вино, ракија, мед, џемови и компоти стигну у руке градског становништва.

Зорица Јестровић,  директорка Центра за пољопривреду и рурални развој у Крагујевцу каже: „Чини ми се да сваки град мора да има једно место где ће да окупи све оне који се баве производњом вина, ракије, компота, џемова, зимнице, домаће радиности, сликања на стаклу… Апсолутно све што се производи што и у неку руку представља симболе и града и околине. Ми смо једноставно то препознали, имали смо подршку и града Крагујевца који нам је у неку руку омогућио бенефиције када је реч о самом локалу, локал се налази на изузетном месту. Идеја је да понудимо производе свима, а првенствено Крагујевчанима и свим становницима седам општина које припадају округу Шумадије јер овде на једном месту могу да узму да купе када пођу негде, леп поклон на коме пише поздрав из Шумадије.“

Свако ко има регистровану производњи и чији су прехрамбени производи прошли контролу квалитета може да излаже у овој продавници. Када је реч о Удружењима жена и домаће радиности исто је потребна регистрација а онда сва ткања, везови, зимница и шаренолики предмети могу да се донесу.

Марија Димитријевић, власница винарије „Тривал“,  истиче: „Мислим да је ово права прича јер људи могу да се упознају на једном месту са производима овога краја. Ја сам имала прилике да упознам многе жене које заиста имају златне руке и заиста имају шта да понуде. Пошто сам власница винарије донела сам две врсте домаћих вина, иначе сам поборник аутохтоних сорти и људи могу овде да их виде и да их купе наравно. Локација је одлична и на једном месту људи могу да виде шта је то што Шумадија нуди јер Шумадија заиста има шта да понуди. Мислим да људи који буду у пролазу и који рецимо крећу на неку славу или прославу неће морати да носе скупе поклоне, вискије, бомбоњере јер увек могу да купе нешто домаће и да обрадују своје драге.“

Тренутно су изложена вина свих винарија из Крагујевца, док је посебан део посвећен и производима Опленачког виногорја који има и свој асортиман. Ту су ракије и произвођача из Удружења ракијаша, али и мед Удружења пчелара. Сви заједно раде на заштити домаћих производа са подручја Шумадије, али и промоцији код локалног становништва.

ТопПрес/ Извор: РТВ