Производна цена малине Моравичком и Златиборском округу где је највише узгајивача износи 110,9 динара по килограму, док је у Пријепољу и Брусу где не постоје адекватни услови за раст тог воћа цена до 139,3 динара, утврђено је у Чачку на састанку Радне групе задужене за унапређење узгоја малине у Србији.

Како се наводи у саопштењу Министарства пољопривреде, план је да се у наредном периоду направи рејонизација воћарске производње у Србији, која ће тачно одредити најпогодније области за узгој одређених култура, да се у складу са тим настави политика подстицаја произвођачима само за она подручја на којима постоји економска исплативост производње.

Министарство је најавило да ће наставити подршку у циљу снижавања производне цене, кроз повраћај од 50 до 65 одсто уложеног новца у набавку опреме, садница, система за наводњавање, противградних мрежа и других прихватљивих облика улагања.

Радна група је, како се наводи у саопштењу, препоручила произвођачима да наставе да раде на повећању приноса кроз доследну примену агротехничких мера и коришћење квалитетних садница.

ТопПрес/ Извор: Бета