Топола – У Тополи се од почетка новембра 2023. године спроводи пројекат „За ваша непца с љубављу са Опленца“ који има за циљ подршку развоју руралне економије и туристичке понуде општине Топола брендирањем и промоцијом гастрономске баштине опленачког краја, каже се у саопштењу за медије.

Пројекат спроводе Центар за равномерни регионални развој и Удружење жена „Опленац“ у сарадњи са Т.О. „Опленац“ Топола.
Иницијатива је део Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2), који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Општина Топола суфинансира пројекат.

Пројекат ће омогућити брендирање 16 домаћих производа које припремају вредне руке опленачких домаћица, међу којима ће се наћи слатка и слана зимница. То подразумева креирање визуелног идентитета, дизајн етикета и амбалаже, осмишљавање слогана, набавку стаклене и картонске амбалаже, те креирање сувенирског и промо паковања које ће објединити производе већег броја пољопривредних газдинстава са Опленца. Пројекат обухвата и низ промотивних активности међу којима су:
организовање посете тур-оператера опленачким газдинствима, креирање нове гастрономске руте за иностране госте, промоцију гастрономске понуде на Сајму туризма у Београду, као и слање ПР
пакета са туристичком понудом амбасадама држава чланица Европске уније.

Посебна компонента пројекта односи се на едукацију 15 пољопривредница за примену санитарнохигијенских стандарда у објектима у којима припремају своје производе, као и за успешан пласман локалних специјалитета на тржиште. Кориснице ће похађати четири обуке и проћи менторски програм који ће ојачати њихове капацитете у наведеним областима.
Пројекат је у целости конципиран тако да буде замајац даљег развоја туристичке понуде Општине
Топола, која поред изузетног културно-историјског наслеђа може да понуди изврстан ужитак у
аутентичној домаћој храни и пићу којој ни најпробирљивији сладокусци не би могли одолети.

Уз то, пројекат је подстрек за даљи развој малих произвођача хране из опленачког краја како би они поред традиционалног начина продаје домаћих производа искористили шансу коју пружају савремене информационо-комуникационе технологије и започели њихову онлајн продају. Пројекат „За ваша непца с љубављу са Опленца“ спроводи Центар за равномерни регионални развој у партнерству са Удружењем жена „Опленац“. Иницијатива је део Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) који финансира Европска унија (ЕУ), а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), наводи се у саопштењу.

ТопПрес