Горњи Милановац  – Рудник дочекује годину јубилеја уз многобројне решене али и нерешене проблеме.

Наиме, 2022. године је тачно 100 година како су планина и централна варошица на њој проглашени за ваздушну бању, прву таквог типа у тадашњој држави, Краљевини Југославији.

Председник Месне заједнице Рудник, Милован Николић, сумирајући утиске о години на измаку каже да је многим стварима задовољан, али да има и оних које треба побољшати.

„Тако је, уосталом, и на сваком другом месту. Ми се радујемо наредној години јер би требало да је обележе довршетак процеса изградње „Визиторског центра”, али и отворених базена, једног за одрасле и другог за децу. Ти започети радови су велики и многоструки. Мислим да ће ипак крајњи циљ бити достигнут када вода са Великог Рзава дође на Рудник, пре тога не. Без те воде неће бити отворен базен на месту где је и био деценијама (отворен 1963. године). То ће бити веома леп базен са свим пратећим и помоћним објектима, минибаром, свлачионицама”, наводи Николић за Глас западне Србије.

Он каже да је стање, с друге стране, редовно и регуларно и да није било неких значајнијих улагања у путну инфраструктуру и асфалтирања путева као што се можда могло очекивати.

„Рађене су неке уобичајене поправке и радило се на одржању сеоских путева.”

Посебна тема је, по његовим речима, евентуално постављање ски-лифта.

„Видећемо за то још, долазили су из Туристичког савеза Србије. Могу рећи да услова апсолутно има јер је пут од врха Штурца одличан према Јарменовцима, а ради се и деоница према Страгарима. Тај пут је такође врло значајан и за поклонике „маунтин бајкова”, поготово у зимским условима”, казао је председник МЗ Рудник.

Као пресудно инфраструктурно решење које је неопходно Рудничанима издваја будућу канализациону мрежу.

„Очекујемо да би тога могло да буде у наредној години. Канализацију би требало да у потпуности финансира држава”, појаснио је Николић.

 

 

ТопПрес/ ГЗС