Метеоролог Недељко Тодоровић изјавио је да пролази главни удар хладноће и да ће већ током предстојеће ноћи почети прилив топлијег ваздуха, те да у четвртак и петак следи даљи пораст температуре.

Тодоровић је за телевизију Танјуг рекао да су последња три дана била најхладнија током ове зиме, али да су такве временске прилике сасвим нормалне за средину јануара, те додао да су ово екстремно ниске температуре, али далеко од вредности које су забележене током неких других зима.

„Данас пролази главни удар хладноће и већ од ноћас почиње прилив топлијег ваздуха. Следи благо наоблачење тако да ће сутра минималне температуре бити далеко више него јутрошње, поготово у Војводини и на подручју Београда“, рекао је Тодоровић.

Навео је да ће на југу Србије још бити доста хладно у јутарњим сатима, док не стигну облаци, али да ће дању у свим местима максимална дневна температура прећи у неколико степени изнад нуле.

У четвртак и петак следи даљи пораст температуре, рекао је Тодоровић и додао да до почетка фебруара неће бити веће хладноће с тим што ће са првим наоблачењем које нам следи бити врло слабог снега, те да ће слично бити и у суботу, 29. јануара, када се очекује мањи пад температуре.

Такође, додао је да се 1. фебруара очекује краткотрајно дводневно наоблачење уз мањи пад температуре, када ће поред кише бити и снега, али да ће генерално у наредних десетак, 15 дана бити топлије време.

Тодоровић је рекао да би почев од сутра, уз пораст температуре, максималне температуре до краја јануара у неким местима могле да достигну и 10 степени, с тим што би то у почетку биле температуре између три и осам степени.

„Пораст температуре допринеће да се у наредних неколико дана снежни покривач у нижим пределима потпуно отопи. Остао би само у планинским пределима, мада би се и ту топио на висинама око 1.000 метара“, рекао је Тодоровић.

Говорећи о томе какво ће време бити у главном граду Србије, Тодоровић је поновио да се 1. и 2. фебруара опет очекује захлађење, али не са овако ниским температурама.

„То би била облачна варијатна која ће почети са кишом, а онда са снегом, па после тога опет пораст температура“, рекао је Тодоровић.

Навео је да ће се у већем делу фебруара или барем у првој половини месеца задржати променљива варијанта времена.

„Ту би било и топлијих дана са максималним температурама и до чак 10 и 15 степени с тим да би те топле епизоде биле прекидане краткотрајним захлађењима у трајању од два до три дана, када би поред кише могло на кратко да буде и снега“, додао је Тодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг