foto agropresfoto agropres

Иако се календарски још увек налазимо у зимском времену,сведоци смо чињенице да је вегетација већ

кренула, односно да је пролеће на помолу. Сходно томе неопходно је урадити одређене мере заштите воћака, како би се воћњаци на време заштитили. Благовременим спровођењем одређених мера заштите, кажу стручњаци, можемо очекивати жељене приносе.

Ово је идеалан  период за коришћење препарата на бази минералних уља и бакра који су врло важни у заштити од штеточина (ваши, гриње и сл.) које воћу наносе велике штете.

Иван Гујаничић из Златиборског Еко аграра наглашава да велики проблем може представљати неадекватна примена препарата, и неадекватна заштита самих пољопривредника који треба да третирају засаде.

„Апелујем на пољопривреднике да ураде све мере предострожности да би заштитили себе и околину. Наглашавам да посебно воде рачуна о пчелињим друштвима и одржавају добру комуникацију са пчеларским удружењима и самим пчеларима. Пре било каквог третирања треба спровести одређене мере: уклањање сувих и поломљених грана, мумифицираних плодова, а након тога и проређивање самих круна“, наглашава Гујаничић.

Да би третирање воћњака  имало ефекта, препорука је да спроводи по сувом времену, када нема ветра а температура ваздуха буде изнад седам степени. Чињеница је, додаје Гујаничић, да је ова зима блага у односу на прошлу која је била сурова, па последице неби требало да буду велике.

„Што се тиче малињака, они су претрпели велику штету, не због мраза већ првенствено због суше, због које младари нису успели да одраде адекватан процес раста. Што се тиче другог воћа не би требало да буде већих последица, али неопходно је благовремено третирање одређеном врстом препарата како би се спречиле нежељене последице“, закључује Гујаничић.

Примање захтева за субвенције, кажу у Еко аграру још није почело. Детаљи о подстицајима знаће се када прође процедура усвајања програма.

ТопПрес/ Извор: Златибор прес