Фото: ТанјугФото: Танјуг

Министри Дачић, Стефановић, Вулин, Љајић, Антић и Шарчевић мирно чекају разговоре председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић о променама у влади, а остали стрепе од реконструкције, пише данашња штампа.
Лист „Блиц“ наводи да ће разговори Вучића и Брнабићеве бити одржани данас и сутра и да је, након београдских избора, било логично очекивати прегруписавање у Влади.

Према том извору, сигурно је да ће министар Горан Кнежевић из личних разлога напустити владу, а и да се министру културе Владану Вукосављевићу активно тражи замена.

Према тврдњама листа, председница скупштине Маја Гојковић одавно је заинтересована за то место, али због турбуленција у парламету реалније је да је Вучић задржи на том месту.

У први план, сазнаје лист, избио је директор Музеја савремене уметности Слободан Накарада, који је учествовао у кампањи за Београд.

Лист пише да се министар спорта Вања Удовичић „није снашао у политици“ и да су за његово место најреалније опције београдски секретар за спорт Славко Гак и бивши боксер Ненад Боровчанин, „који се добро котира у врху СНС“.

Министар финансија Душан Вујовић, наводи лист, одраније жели да напусти јавну службу, а у последње време између њега и Вучића „постоји благо неслагање у вези са повећањем плата и пензија“.

Према том листу, градоначелник Београд Синиша Мали виђен је за место у Немањиној 11, а могућности су да замени или Кнежевића или Вујовића.

Отварање теме реконструкције, пише лист, подгрејало је и старе сукобе између појединих чланова министарског тима, а, како се наводи, „премијерка је практично послала поруку вицепремијерки Зорани Михајловић“.
Сматра се и да је тешко очекивати да се Вучић у влади са „неколико проруских кадрова (Дачић, Поповић, Вулин), одрекне министарке која слови за америчког човека, али која је показала да може да заврши сваки задатак“.
Оно што би могло да буде делом компромисно, а делом изнуђено решење је, према Блицу, да се њен ресор подели на саобраћај и инфраструктуру, па би се она више бавила планирањем и законима, а ресор инфраструктуре би преузео Горан Весић, градски менаџер „који је гурао многе пројекте у Београду и сноси део заслуга за успешну кампању“.

Извесно је, тврди лист, да се кадар СПС Горан Триван није снашао на месту министра екологије и да би његово место могло да буде предмет договора „да ли остаје на квоти СПС или ће СНС преузети и ту фотељу“.

Лист сазнаје да је један број министара затражио од исте агенције за истраживање јавног мњења из Новог Сада да ураде рејтинг њихове популарности, а да неке интересује и како стоје колеге из Владе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг