Држава Србија води рачуна о животном стандарду својих грађана, што показује и повећање јануарских пензија од 14,8 одсто, чија исплата се  завршава, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Он је дружећи се са корисницима Дневног центра и клуба за старије „Анђелка Трнавац“ истакао да пензије у Србији расту из месеца у месец, да се дата обећања испуњавају у дан и у динар.

„Са овом повишицом просечна пензија износи 390 евра, а планирамо да 2027. године достигне 650 евра“, рекао је Мали.

Додао је да је повећање пензија само део великог пројекта, великог програма Скок у будућност Србија 2027, који подразумева даље подизање животног стандарда грађана Србије.

„Чекамо званичне податке о зарадама у децембру а она је сигурно била између чак 830 до 840 евра. Уколико све буде у реду, а нема разлога да не буде тако, просечна зарада ће 2027. године бити 1.400 евра али осим подизања животног стандарда, улажемо огроман новац и улагаћемо још у образовање, здравство, инфраструктуру, путеве, брзе пруге, у модернизацију свега, у нове фабрике.“ нагласио је Мали.

Истакао је да су јавне финансије Србије стабилне и да не постоји ниједан индикатор који ту стабилност нарушава.

Додао је да је за добре економске резултате великим делом заслужна висока запосленост у земљи и навео да је у Србији запослено 2,36 милиона људи.

Истакао је да је то рекордна запосленост и да толико људи ради, плаћа порезе и доприносе у Србији.

„То је највећи број запослених на овој броји становника до сада. Имамо рекордно ниску незапосленост, само девет одсто, поређења ради 2012. године стопа незапослености у Србији била је чак 25,9 одсто. Наша економија даље расте, имали смо стопу раста 2,5 одсто. Прошле године, у условима огромне геополитичке кризе, сукоба и почетка чак и рецесије у ЕУ, једна мала Србија расте 2,5 одсто. Ове године, 2024. циљ је да растемо чак 3,5 одсто, да наш БДП расте“, навео је Мали.

Истиче да нам је ваки макроекономски индикатор добар, као и да имамо новца и за даље повећање пензија и плата, за све инвестиције у оквиру пројекта „Скок у будућност Србија 2027“.

„И то треба да буде грађанима Србије највећи и најбољи доказ исправности економске политике коју спроводимо до данас, и наравно економске политике коју ћемо наставити да спроводимо и у будућности. И још један пут свима вама, поштовани пензионери који сте данас овде, велика захвалност на гостопримству, хвала на позиву, велика част, велико задовољство је да будем овде са вама“, навео је Мали.

Још једном је захвалио пензионерима на свему што су урадили за нашу Србију и додао да је на држави да им се одужи, како би могли на прави начин треће доба да проведу што квалитетније.

ТопПрес/Извор: Танјуг