Српски пензионери би могли до краја године да добију повећање пензија за пет до шест одсто, оцењује Фискални савет. То би на тренутан просечни износ пензионог чека 26.327 било нешто више од 1.300 динара. Они такође истичу да се једнократна помоћ коју су пензионери ранијих година добијали не види у буџету за 2019, али није постојала ни у претходне две године, али су је најстарији ипак добили.

На списку ПИО Фонда су 2.574 пензионера чија примања су 100.000 динара и више, и они су на врху листе по висини месечног чека па могли би крајем године да добију 5.000 динара више. На рачунима најбројнијих пензионера, чији су чекови између 35.000 до 40.000 динара, њих 120.357, повишица би могла да износи највише до 2.000 динара.

Владимир Вучковић, члан Фискалног савета, истакао је да нове проценте повећања треба пажљиво планирати у другој половини ове године, а применити их тек од 2020.

Он је нагласио да објективно повећање у просеку износи око шест одсто. За њега је добро је што смо у ситуацији да размишљамо о повећању, а не о томе да ли плате и пензије треба да буду замрзнуте или умањене. Али с друге стране, истакао је Вучковић, не би требало да се одмах по доношењу буџета и добрих буџетских резултата у првим месецима године крене са лицитирањем када ће и за колико уследити ново повећање.

И за Николу Алтипармакова, члана Фискалног савета је извесно да пензионери могу рачунају на додатно повећање пензија. Сагласан је да би могло да буде од пет до шест одсто.

Момо Чолаковић, народни посланик ПУПС-а, сматра да је јако добра вест да постоји простор за увећање пензија, али да би требало одмах да се приступи решавању проблема.

– Као што смо већ предложили, Влада би требало да пронађе формулу за усклађивање пензија, односно како се у јавности говори о повећању – каже он. – Решење је већ регулисано законом и требало би га применити одмах, а да до корисника стигне пре краја године.

Чолаковић наглашава да су и једнократне помоћи прописане законом као „додатак уз пензију“, што је по њему, добро решење.

Додатак сиромашнима

Влада Србије усвојила је у децембру уредбу којом је омогућено да они с најнижим пензијама до новембра наредне године добијају додатак на пензије од пет одсто и тренутно га прима више од 1,3 милиона пензионера. Ово увећање добијају сви они чија месечна примања не прелазе 34.000 динара. Овај износ увећања на пензионом чеку биће посебно исказиван.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости