Први дан школске године, 2. септембар, у многим основним и средњим школама Србије започеће штрајком просветара, односно тридесетоминутним часовима.

Како за „Блиц“ објашњава председница Уније синдиката просветних радника Србије, Јасна Јанковић, штрајк је покушај да се настави дијалог са надлежнима о питању платних разреда.

– Ово је покушај да приволимо власт на дијалог о платним разредима, који је из нама непознатог разлога прекинут 4. октобра прошле године. Има назнака да ћемо одмах у понедељак бити примљени на састанак у Министарство просвете – каже Јанковић.

Да ли ће се штрајк наставити, зависи од резултата првог састанка.- То је компликован процес. Састанак мора да окупи и представнике других министарстава, попут Министарства финансија, затим државне управе и локалне самоуправе, и сва друга министарства која су у систему платних разреда, а то су министарства здравља, културе, спорта…

– објашњава наша саговорница.На питање како родитељи да знају да ли ће часови трајати 30 или 45 минута у школама у коју ће у понедељак послати своју децу, Јанковић каже да Унија обухвата 736 основних и средњих школа у Србији, а да је на директорима на организују рад школе и да одлуче како ће обавестити родитеље о евентуалним изменама.

Председница Уније најавила је да ће упоредо са скраћењем часова у Зрењанину бити организован протест, а у Чачку, Крушевцу и Панчеву конференције за штампу, како би се скренула пажња и на просветне проблеме локалног карактера.

Конференција за новинаре биће организована и у Београду, испред зграде Министарства просвете, а како кажу из Уније – „покушаће да одговоре на питање зашто свака школска година у Србији почиње штрајком“.

ТопПрес/ Извор: Блиц, М. Милојковић