Топола – Данас је широм Србије одржан протест  просветних радника  због све учесталијих и све бруталнијих случајева насиља како вршњачког тако и над запосленима у школама. Мирко Јевтић професор математике и члан Извршног одбора Уније синдиката просветних радника Србије истакао је да школа мора бити безбедно место како за ученике тако и за просветне раднике.

„Родитељи су нас подржали, сви смо на истој страни и проблем мора да се реши. Оно што се захтева то је измена законских процедура јер насилници извлаче бољи део из те приче, просветни радници су се ујединили да се мора ући у те измене јер школа мора бити безбедно место за децу. Такође се захтева статус службеног лица за наставно особље, предлози су различити, проблеми дуго трају у целокупном друштву, али прећуткивањем довешћемо до све већег броја таквих случајева а то нико не жели па смо на овај начин морали да скренемо пажњу, на жалост обуставом рада као данас“, изјавио је Мирко Јевтић.

Мирко Јевтић, фото: ТопПрес

Славица Лукић председница Синдиката образовања такође је подржала обуставу рада у школама и навела да су се око поменутих проблема сви ујединили без обзира на синдикате тражећи измене законских регулатива уз захтев за увећање зарада у наредној години.

Наставница српског језика и књижевности из Тополе поручила је да деца, родитељи и наставници морају бити једна целина.

Фото: ТопПрес

„Несме да се ћути, да се затворе очи, морамо јасно свима ставити до знања да су деца и њихова будућност наш посао и да морамо бити јединствени. Што мање насиља у дворишту, код куће, сви видимо проблем али сарадњом уз разговоре морамо решавати такве ситуације. Најчешће трпимо и утицај да се оцене поправе, то је за нас јако трауматично и тешко а о томе се врло мало говори“, рекла је Зорка Станојевић – Антић наставница српског језика у ОШ „Карађорђе“.

На данашњем протесту присутнима се обратио и вероучитељ Александар Алексић који је такође указао на све учесталије проблеме у образовању са којима су они као наставници свакодневно изложени.

Фото: ТопПрес

Протесту су се прикључили поред професора из ОШ „Карађорђе“, и целокупно наставно особље из  ОШ „Живко Томић“ и ОШ „Милутин Јеленић“.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес