Међународни истраживачки тим, који је проучавао садржај воде у површинском слоју земљишта, упозорава да се суше који се обично дешавају једном у 400 година, због глобалног загревања, сада очекују једном у 20 година.

Протекло лето у Европи најтоплије је у историји мерења. Сличну судбину деле Северна Америка и Кина, а екстремне суше због климатских промена сада су 20 пута извесније.

Суша је широм света потресла бројне секторе – снабдевања водом, храном, струјом.

Међународни истраживачки тим упозорава да се суше који се обично дешавају једном у 400 година, због глобалног загревања, сада очекују једном у 20 година.

Истраживање је фокусирано на влажност тла. Проучавали су садржај воде у површинском слоју земљишта, на дубини до седам центиметара, као и у зони корена, на дубини до једног метра, одакле биљке црпе највише влажности.

Због температуре која је виша 1,2 степена него у прединдустријској ери, најмање пет пута је вероватније да ће површински слој земље бити погођен сушним условима, а чак двадесет пута вероватније да се то исто деси у зони корена.

Јака суша, несташица воде и пожари су само неке од последица.

Како температура не би наставила незадрживо да расте, а учесталост екстремних суша постала још већа, неопходно је амбициозније смањивати емисију гасова стаклене баште и фосилна горива постепено замењивати обновљивим.

ТопПрес/ Извор: РТС